Kodin maalisävyjen valitseminen voi joskus tuntua hankalalta – varsinkin, jos seiniin haluaa näyttävämpiä värejä. Sisustustoimittaja Anna Aromaa poimi sävy-yhdistelmistä omat suosikkinsa, joilla tuot trendivärit kotiin.

Kun alat suunnitella seinien maalaamista, on hyödyllistä koota väri-ideoita esimerkiksi Instagramista tai Pinterestistä mood board -leikekirjaksi. Mallit toimivat paitsi inspiraationa myös apuna siinä vaiheessa, kun täydellistä sävyä lähtee etsimään maalivärikartasta.

Kotimainen maalivalmistaja Uula Color on koonnut erilaisia sävyjä yhdistävät kortit avuksi maalien valintaan. Jokaisessa kortissa on neljä väriä: ensimmäinen sävy on tarkoitettu käytettäväksi päävärinä suurilla pinnoilla, muut sävyt toimivat päävärin kanssa joko sopusointuisia sävypareina tai sähäköinä tehosteväreinä. Voit käyttää kaikkia pieninä määrinä sisustuksessa tai valita yhden päävärin rinnalle.

 

Vinkki!

Maalisävyä valitessa ei kannata kiirehtiä. Parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi on suositeltavaa tehdä koemaalaus – varsinkin silloin, kun aiot maalata huoneen vahvoilla väreillä. Myös valo vaikuttaa siihen, miltä maalisävy tulee näyttämään, joten värimalleja on hyvä vertailla pinnoilla sekä luonnonvalossa että keinovalaistuksessa.

 

Sisustustoimittaja Anna Aromaan suosikit väriyhdistelmistä

1. Trendikäs retro: Oliivi, Pellava, Kaakao, Terra

Oliivi on edelleen yksi tämän hetken trendikkäimmistä väreistä. Se oli erityisen suosittu 1970-luvulla, jolloin sävyyn yhdistettiin tummanruskeaa ja sinapinkeltaista, mikä teki sisustuksesta hieman raskaan ja tunkkaisen. Nyt kodikas oliivinvihreä raikastuu vaaleilla sävyillä. Palettiin sopii myös punaruskea, joka on oliivinvihreän vastaväri.

Oliivi on rauhallinen ja maadoittava väri, joka on omiaan makuutilaan ja työhuoneeseen. Murretut maalisävyt toimivat parhaiten suurina pintoina. Jos harkitset kaikkien seinien maalaamista, huomioi huoneen lämpöpatterit. Tummahko väri korostaa valkoisia pattereita, joten jos et halua katseen kiinnittyvän niihin, kannattaa patteriseinä maalata sävykortista löytyvällä vaalealla Pellava-sävyllä. Vanhojen kerrostalohuoneistojen komeat, vanhanaikaiset valurautapatterit voi kuitenkin maalata seinään valitun värin mukaisesti, jolloin ne sulautuvat sisustukseen.

Oliivinvihreisiin seiniin sopivat sekä vaaleat että tummat kalusteet. Tummat huonekalut näyttävät oliivinvihreässä huoneessa retrohenkisemmiltä kuin vaaleat huonekalut. Sisävärikortin murretun lämpimät sävyt Kaakao ja Terra soveltuvat hyvin kalusteisiin: maalaa esimerkiksi vanha puinen ruokapöytä vaaleanruskealla Kaakao-sävyllä ja yhdistä siihen Terra-sävyiset punaruskeat tuolit.

2. Hunajaista hyggeilyä: Hunaja, Aavikko, Polku, Pisara

Pehmeän hunajainen sävy tuo tilaan lämpimän seesteisen tunnelman, ja ajattomuutensa ansiosta se sopii maalisävyksi kodin kaikkiin tiloihin. Lämmin vaaleankeltainen oli suosittu esimerkiksi 1930-luvun funkkistyylisissä kaupunkikodeissa sekä 50-luvun sisustuksissa.

Uula Colorin Hunaja on lempeä seinänväri, johon on helppo yhdistää saven ja harmaan sävyjä. Ne ovat sopivan voimakkaita ja murrettuja pehmeän keltaisen rinnalla. Voit maalata seinävärillä myös katon: kun sama värilinja jatkuu, tilasta tulee avarampi.

Rusehtavat Aavikko ja Polku ovat mainioita puulattioiden maalisävyjä, sillä ne eivät taita eri valoissa siniseen eivätkä vihreään. Lattian maalisävyä valitessa pitää huomioida aina seinistä heijastuvat värit. Esimerkiksi hunajankeltaiset seinät saavat siniharmaalla Pisara-sävyllä maalatun lattian näyttämään hieman vihertävältä.

3. Ruskaretki: Tyrni, Chili, Pippuri, Kardemumma

Tässä vahvassa väripaletissa on trendikäs terran ja tummapunaisen yhdistelmä. Valitse lämmin Tyrni tai intensiivinen Chili olohuoneen tai makuuhuoneen tehosteseinään. Ovet on yleensä tapana maalata vaaleilla väreillä, mutta huoneeseen saa aivan erityistä tunnelmaa, kun sekä oven että vierusseinän maalaa samalla sävyllä. Vahvat värit sopivat erityisesti vanhoihin puisiin peilioviin.

Hyvä pari Tyrni-sävylle on rusehtavan harmaa Kardemumma, joka on sopivan lämmin ja neutraali. Jos kaipaat särmää sisustukseen, yhdistä Tyrniin tummahkoa Pippuria. Tummanpunaista Chiliä voi lisätä sisustukseen pieninä annoksina maalaamalla sillä vaikka vanhan tuolin tai penkin. Myös tummanpunainen senkki näyttäisi kutkuttavan herkulliselta oranssin seinän vierellä!

 

Muovittomia maaleja uusiutuvista raaka-aineista

Kotimainen Uula Color valmistaa uusiutuvista ja kasviperäisistä luonnonöljyistä laadukkaita maaleja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kaikkia tuotteita yhdistää muovittomuus, mikä takaa, että maalikerros hengittää. Näin esimerkiksi maalatut puupinnat kestävät ja voivat hyvin. Valikoimaan kuuluu sisä- ja ulkomaaleja sekä lisäksi perinteisiä keittomaaleja. Uulan maaleja on käytetty hyvinkin nimekkäissä kohteissa, muun muassa Versaillesin palatsin ja Louvren taidemuseon restaurointien yhteydessä.

Tutustu Uula Colorin koko valikoimaan!

09.02.2023