Henna-Kaisa Ranta on intohimoinen viherpeukalo, jonka puutarhaa koristaa jokakesäinen kukkaloisto. Pyysimme häntä kertomaan, mitä kukkia hänen puutarhastaan löytyy aina, ja mitä lajikkeita hän aikoo seuraavaksi kokeilla.

”Kasvatan joka vuosi ainakin osan kesäkukista siemenestä – sekä penkissä että ruukkutarhassa. Osa lajeista ja lajikkeista jää vakkareiksi, osasta totean, että ei maksa vaivaa. Mutta joka vuosi haluan kokeilla jotakin uutta – onhan maailma upeita kukkia täynnä!”

Kesäpuutarhan vakiovieraat

1. Tuoksuherneen tenho

”Ilman tuoksuherneitä en tahdo viettää yhtään kesää. Rakastan erityisesti lajikkeita, joiden kukat ovat kuin vesiväreillä sipaistut. Yhtä tärkeä kuin kasvin ulkonäkö on sen huumaava tuoksu. Molemmat kriteerit täyttää herkän kaunis tuoksuherne ’Spencer Old Times’. Sijoitan tuoksuherneitä kotini sisäänkäynnin vierustalle, jotta tunnen kukkien tuoksun ohi kulkiessani.”

2. Mutkaton tsinnia

”Tsinnioissa minua viehättää ulkonäön lisäksi niiden helppous. Siemenestä kasvatus on konstailematonta, jämäkkävartinen kasvi pysyy yleensä pystyssä ilman tukea ja kestää hieman laiskempaakin kastelua. ’Queen Lemon Peach’ -isotsinnian väriyhdistelmä on huikea!”

3. Kiehtovaa kontrastia

”Koreatörmäkukka ’Black Knight’ toimii lähes minkä kukan kaverina tahansa. Viime vuonna paritin sen lohenpunaisten tsinnioiden kanssa samaan ruukkuun ja näky oli valloittava. Olen myös todennut tämän ritarin todella sinnikääksi kukkijaksi: uutta nuppua pukkaa jatkuvasti – ja myöhään syksyyn saakka.”

Näitä lajikkeita aion seuraavaksi kokeilla

1. Tutun oloinen

”Pihassani kasvaa jo monenlaisia unikoita, mutta siperianunikko 'Colibri® Ballerina Dreams' kiehtoo paitsi kauneutensa, myös aikaisuutensa vuoksi: se kun kukkii jo alkukesästä. Lisäksi kukan terälehtien silkkipaperimainen tekstuuri on ihastuttava.”

2. Aurinko armas

’Procut® Plum’ on yksi kauneimmista koskaan näkemistäni auringonkukista! Suuri tumma keskusta, murretut sävyt ja elegantti muoto ihastuttavat. Näen jo miltä korkealla keinuvat, jättimäiset kukat näyttävät mummonmökkini punamultaseinää vasten.”

3. Hieman fiinimpää

”Huokailen tarhakukonkannusten ääressä Instagramissa kesä toisensa perään, mutta en ole jostain syystä koskaan kasvattanut niitä. Nyt aion korjata tilanteen! Lajikkeista yksi suloisimmista on ’Fancy Smokey Eyes’. Plussaa on myös se, että tarhakukonkannukselle suositellaan suorakylvöä – esikasvatustilat kun pursuilevat joka vuosi.”

Tutustu Kukkatarhurien koko valikoimaan

Henna-Kaisa, puutarhatoimittaja

Henna-Kaisa Ranta on puutarhatoimittaja, joka tietää, miten pitäisi toimia, mutta sössii silti puolet siemenkasvatuksistaan (ja syyttää siitä ruuhkavuosia).


 
05.02.2024