Kiireisen arjen pelastaja, menolippu uuteen makumaailmaan tai juhlahetken kruunaaja! Ruokakirjat voivat olla paljon enemmän kuin pelkkiä reseptien kokoelmia. Tutustuimme kuuteen erilaiseen teokseen – klikkaa suosikkisi kotimatkalle!
Teksti: Meillä kotona -kaupat | Kuvat: KIRJA/WSOY
Ruokakirjat: 6 poimintaa
1. Brasserie – äkkilähtö Pariisiin
Heti alkuun sisältövaroitus: tämä ruokakirja aiheuttaa välittömän Pariisin-matkakuumeen! Brasserie-kirja on sekä tietoteos pariisilaisten brasserie-, bouillon- ja bistro-ravintoloiden eroista että laaja reseptikokoelma näiden klassikkoannoksista.
Ranskalainen ruoka on ihanaa, mutta ajatus esimerkiksi erilaisten kastikkeiden valmistamisesta kotioloissa on tuntunut haastavalta. Brasserie-kirjan myötä olen hankkinut kunnon kastikekasarin ja onnistunut kokkaamaan tosi hyvää hollandaisea ja beurre blancia. Kokeiluun ovat päässeet myös keitetyt latva-artisokat (helppo ja näyttävä alkupala, muuten!), kukko punaviinissä ja lyonilainen salaatti. Makeiden herkkujen osalta muun muassa flan pâtiessiere eli vaniljapaistos oli kaiken vaivan väärti: suussasulava leivonnainen, jonka maku oli kuin suoraan pariisilaisesta leipomosta!
Tuote on poistunut.
2. Appetites – seikkailunnälkäisille
Aivan ensimmäiseksi on sanottava, että Appetites – ruokahalu ei ole arjen keittokirja, vaan se on keittokirja niihin hetkiin, kun ruoka on ravinnon asemasta nautintoa. Julkkiskokki Anthony Bourdainin viimeiseksi jäänyt opus on kokoelma reseptejä ympäri maailmaa. Ohjeet vaihtelevat täydellisestä munakokkelista ylelliseen osso bucoon sahramirisotolla, ja erityismaininnat täytyy antaa herkulliselle perunasalaatille, lempeän mausteiselle valurautakanalle ja macaolaiselle porsaankyljysleivälle. Appetites on täynnä ruokaa, josta on keskusteltava ruokapöydässä. Täydellinen valinta esimerkiksi treffikumppanille kokkaamiseen tai silloin, kun maailman haluaa maistaa rakastetun dokumentaristin tavalla.
Tuote on poistunut.
3. Koululaisen oma välipalakirja – reseptejä pikkukokeille
Kun koulupäivän jälkeen on kiljuva nälkä, Koululaisen oma välipalakirja auttaa. Ruokakirjan ohjeet on ryhmitelty eri tilanteisiin sopiviksi: repussa säilyviin välipaloihin, nopeasti ennen harrastuksia valmistuviin ruokiin, rauhallisiin iltapäiväkokkailuihin ja niihin hetkiin, kun kaveri tulee yökylään. Kirjan tekijä, ruokakirjoittaja ja kokki Satu Koivisto, on itsekin koululaisten äiti. Ohjeet ovat riittävän yksinkertaisia, jotta ainakin vähän isommat koululaiset selviävät kokkailusta ilman aikuisten apua. Ruokakirjan testilukijana toiminut 9-vuotias tarttui ensimmäisenä kaalilla ja chilimajoneesilla täydennettyjen pikanuudeleiden ohjeeseen.
4. Vegaanimättöä – kasvispohjalta herkuttelua
En ole vegaani, mutta lähipiirissäni, jolle kokkaan melko usein, on täysin kasvispohjaista ruokavaliota noudattavia ihmisiä. Anu Braskin Vegaanimättöä-kirja vaikutti tästä syystä erityisen mielenkiintoiselta. Oikeasti herkulliset kasvisreseptit, esimerkiksi vegaaninen maksalaatikko, maistuvat myös sekasyöjälle! Lisäksi hauskat ja kekseliäät tavat hyödyntää ainesosia ovat saaneet minut näkemään arkiset raaka-aineet täysin uudessa valossa, kuten sienistä valmistettujen etanoiden reseptin kanssa kävi.
5. Pienet suuret reseptit – vaihtelua arkeen
Ihanteellinen arkiruoka on ravitsevaa, herkullista ja nopeaa – ja Hanna Sumari ymmärtää sen. Sumari kertoo, kuinka kyllästyi kokkaamaan yhä uudelleen samoja arkiruokia, minkä ansiosta syntyi Pienet suuret reseptit -ruokakirja. Kirja on suunniteltu niin, että arkeen vaihtelua tuovien reseptien ainesosat löytyvät vaikka lähikaupasta.
Ja kyllähän kirja tuo potkua arkeen! Luulin ennen, että hyvän pastakastikkeen tekemiseen pitäisi kulua monta tuntia, mutta Sumarin reseptillä herkullisen kastikkeen surauttaa yhdessä minuutissa. Myös marokkolaisittain maustetut huevos rancheros -kananmunat ovat toimineet niin aamupalana, lounaana kuin ruokaisana välipalanakin.
6. Tölkkiruokaa – hyvää kaapin perältä
Tasaisin väliajoin havahdun siihen, että keittiössäni on kummallisen pitkään hyödyntämättömänä istuneita säilykkeitä. Mari Moilasen Tölkkiruokaa on omiaan tällaisten hetkien avuksi, sillä kirja keskittyy siihen, miten arjen ja viikonlopun ruoissa voi hyödyntää tuikitavallisia säilykkeitä. Esimerkiksi Moilasen reseptillä tehtyyn lasagneen tulee vain kuusi raaka-ainetta! Kirjasta löytyy myös tahmaisen Biscoff-suklaatortun resepti, josta tulee varmasti kaikkien sen leiponeiden bravuuri.
Tutustu KIRJAn koko valikoimaan!