Kiireisen arjen pelastaja, menolippu uuteen makumaailmaan tai juhlahetken kruunaaja! Ruokakirjat voivat olla paljon enemmän kuin pelkkiä reseptien kokoelmia. Tutustuimme kuuteen erilaiseen teokseen – klikkaa suosikkisi kotimatkalle!

Teksti: Meillä kotona -kaupat | Kuvat: KIRJA/WSOY

Ruokakirjat: 6 poimintaa

1. Brasserie – äkkilähtö Pariisiin

Heti alkuun sisältövaroitus: tämä ruokakirja aiheuttaa välittömän Pariisin-matkakuumeen! Brasserie-kirja on sekä tietoteos pariisilaisten brasserie-, bouillon- ja bistro-ravintoloiden eroista että laaja reseptikokoelma näiden klassikkoannoksista.

Ranskalainen ruoka on ihanaa, mutta ajatus esimerkiksi erilaisten kastikkeiden valmistamisesta kotioloissa on tuntunut haastavalta. Brasserie-kirjan myötä olen hankkinut kunnon kastikekasarin ja onnistunut kokkaamaan tosi hyvää hollandaisea ja beurre blancia. Kokeiluun ovat päässeet myös keitetyt latva-artisokat (helppo ja näyttävä alkupala, muuten!), kukko punaviinissä ja lyonilainen salaatti. Makeiden herkkujen osalta muun muassa flan pâtiessiere eli vaniljapaistos oli kaiken vaivan väärti: suussasulava leivonnainen, jonka maku oli kuin suoraan pariisilaisesta leipomosta!  

27,90 €
Kauppias: KIRJA
Toimituskulut: 4,90 €
Toimitusaika: 2–4 arkipäivää
Kuvaus

Oodi ranskalaiselle ravintolakulttuurille ja sen klassikkoresepteille.

Brasserie-keittokirja avaa brasserie-ravintoloiden merkitystä ranskalaiselle ruokakulttuurille. Kirjaan on kerätty pariisilaisten klassikkoravintoloiden rakastetuimmat reseptit.

Keittokirja tarjoaa nautintoa kaikille aisteille. Santeri Stenvallin kuvat henkivät autenttisuutta ja tunnelmaa kuljettaen lukijan pariisilaisten katujen ja ravintolakeittiön kautta suoraan ravintolapöytään. Ranskassa syntyneen kokki, ruokatuottaja Prisca Leclercin reseptiikka saattelee kotikokkaajan kädestä pitäen täydellisten makuelämysten äärelle.

• Miten tehdään coq au vin, jossa kastike on juuri oikean paksuista ja maku monivivahteinen?
• Miten purjosta saa suussasulavan makeaa?
• Miksi brasseriessa tarjottavan profiterollesjälkiruoan suklaakastike on silkkisen täyteläistä ja ravintolat siitä niin ylpeitä?

Kirjan reseptien tärkein ainesosa on rakkaus hyvään ruokaan ja lukijalta vaaditaan vain halu kehittyä kotikokkina.

Kastikemuijaksi itseään tituleeraava suomalais-ranskalainen Prisca ei tiedä mitään parempaa kuin pyyhkäistä hyvän aterian viimeiset kastikkeet kuohkealla ja rapeakuorisella patongin palalla.

Saucer l'assiette avec du pain, c'est du savoir vivre!

2. Appetites – seikkailunnälkäisille

Aivan ensimmäiseksi on sanottava, että Appetites – ruokahalu ei ole arjen keittokirja, vaan se on keittokirja niihin hetkiin, kun ruoka on ravinnon asemasta nautintoa. Julkkiskokki Anthony Bourdainin viimeiseksi jäänyt opus on kokoelma reseptejä ympäri maailmaa. Ohjeet vaihtelevat täydellisestä munakokkelista ylelliseen osso bucoon sahramirisotolla, ja erityismaininnat täytyy antaa herkulliselle perunasalaatille, lempeän mausteiselle valurautakanalle ja macaolaiselle porsaankyljysleivälle. Appetites on täynnä ruokaa, josta on keskusteltava ruokapöydässä. Täydellinen valinta esimerkiksi treffikumppanille kokkaamiseen tai silloin, kun maailman haluaa maistaa rakastetun dokumentaristin tavalla.

27,90 €
Kauppias: KIRJA
Toimituskulut: 4,90 €
Toimitusaika: 2–4 arkipäivää
Kuvaus

Tämä on Anthony Bourdainin röyhkeä, raju, omintakeinen ja mahtava tulkinta peruskeittokirjasta.

Bourdain oli ravintola-alan ammattilainen, eli hän vietti elämänsä tavallisuuden rajamailla. Hän paiski töitä tavallisten ihmisten rentoutuessa ja vaihtoi vapaalle kun tavalliset ihmiset menivät nukkumaan.

Uravuodet ja ruoalle omistettu elämä kuultavat jokaisesta tämän kirjan sanasta. Tässä puhuu mies, joka on julistanut club sandwichin Amerikan viholliseksi ja joka haluaa opettaa Huonon voileivän teorian periaatteet kaikille. Bourdainin jälkiruokafilosofia kuuluu pitkälti näin: Stilton on ainoa vaihtoehto.

3. Koululaisen oma välipalakirja – reseptejä pikkukokeille

Kun koulupäivän jälkeen on kiljuva nälkä, Koululaisen oma välipalakirja auttaa. Ruokakirjan ohjeet on ryhmitelty eri tilanteisiin sopiviksi: repussa säilyviin välipaloihin, nopeasti ennen harrastuksia valmistuviin ruokiin, rauhallisiin iltapäiväkokkailuihin ja niihin hetkiin, kun kaveri tulee yökylään. Kirjan tekijä, ruokakirjoittaja ja kokki Satu Koivisto, on itsekin koululaisten äiti. Ohjeet ovat riittävän yksinkertaisia, jotta ainakin vähän isommat koululaiset selviävät kokkailusta ilman aikuisten apua. Ruokakirjan testilukijana toiminut 9-vuotias tarttui ensimmäisenä kaalilla ja chilimajoneesilla täydennettyjen pikanuudeleiden ohjeeseen.

Tuote on poistunut.

4. Vegaanimättöä – kasvispohjalta herkuttelua

En ole vegaani, mutta lähipiirissäni, jolle kokkaan melko usein, on täysin kasvispohjaista ruokavaliota noudattavia ihmisiä. Anu Braskin Vegaanimättöä-kirja vaikutti tästä syystä erityisen mielenkiintoiselta. Oikeasti herkulliset kasvisreseptit, esimerkiksi vegaaninen maksalaatikko, maistuvat myös sekasyöjälle! Lisäksi hauskat ja kekseliäät tavat hyödyntää ainesosia ovat saaneet minut näkemään arkiset raaka-aineet täysin uudessa valossa, kuten sienistä valmistettujen etanoiden reseptin kanssa kävi.

27,90 €
Kauppias: KIRJA
Toimituskulut: 4,90 €
Toimitusaika: 2–4 arkipäivää
Kuvaus

Nyt herkutellaan ja kokataan hyvää kasvisruokaa jokaiselle. Vegaanimättöä-kirja on todistus siitä, että vegaanisena voi valmistaa mitä vain ja tarjolla on runsaasti vaihtehtoja ilman että mausta tarvitsee tinkiä. Kirjan ruuat ovat lihattomia, maidottomia ja kananmunattomia - mutta eivät todellakaan mauttomia.

Vegaanista ruokavaliota on helppo lähestyä tuttujen ruokien kautta, mieti mistä pidät ja valmista se kirjan ohjeilla kasvispohjaisesti. Oletpa sitten vege, vegaani, sekaani tai fleksaaja, kokeilija, hämmentynyt mummo tai hätääntynyt kesäjuhlien järjestäjä ei hätää - saat kirjasta maittavia vegaanisia vaihtoehtoja niin arkeen, juhlaan kuin konstailemattomiin herkuttelumättöihin.

Kaipaatko pizzaa, burgeria, hodaria tai ribsejä? Onnistuuko grillimätöt vegaanisena tai nachoille juustokastike? Entä munaton munakas, majoneesi tai piirakka? Mitä ihmettä ovat porkkalat, vihikset, vuustot ja vekonit?

Kirjan resepteillä muokkaat porkkanan savuloheksi ja herkkusienen etanaksi. Kokkaat rasvaa tihkuvat mätöt, monikäyttöiset "muka-lihat" ja tutuista kotiruuista vegaaniset imitaatiot. On viiden minuutin pastakastiketta äkkinälkään, moneen soveltuvia perusohjeita, näyttäviä ja ruokaisia salaatteja, muutaman raaka-aineen keittoja ja pitkän, hartaan kokkailun ruokia.

Kaiken voi muokata vegaaniseksi ja jokainen saa olla vegaani tavallaan. Pysyvästi, silloin tällöin tai kokeilumielessä. Mistään ei tarvitse luopua.

Ruokatoimittaja ja kokki Anu Brask aloitti keittiötyöt 90-luvun puolessa välissä helsinkiläisessä ravintola Kasviksessa, joten vegeruoka ja veganismin erilaiset vaiheet tulivat vuosien varrella tutuksi lähietäisyydeltä. Anu veganisoi reseptit niin, että ruuan maku ja mehevyys säilyy.

Kirjan herkulliset ja vaikuttavat kuvat ovat Sami Repon käsialaa. Repo on ruokakuvauksen ehdottomia kärkinimiä Suomessa. Kirjan taitosta ja graafisesta ilmeestä vastaa toinen pitkän linjan tekijä Satu Kontinen.

5. Pienet suuret reseptit – vaihtelua arkeen

Ihanteellinen arkiruoka on ravitsevaa, herkullista ja nopeaa – ja Hanna Sumari ymmärtää sen. Sumari kertoo, kuinka kyllästyi kokkaamaan yhä uudelleen samoja arkiruokia, minkä ansiosta syntyi Pienet suuret reseptit -ruokakirja. Kirja on suunniteltu niin, että arkeen vaihtelua tuovien reseptien ainesosat löytyvät vaikka lähikaupasta.

Ja kyllähän kirja tuo potkua arkeen! Luulin ennen, että hyvän pastakastikkeen tekemiseen pitäisi kulua monta tuntia, mutta Sumarin reseptillä herkullisen kastikkeen surauttaa yhdessä minuutissa. Myös marokkolaisittain maustetut huevos rancheros -kananmunat ovat toimineet niin aamupalana, lounaana kuin ruokaisana välipalanakin.

25,90 €
Kauppias: KIRJA
Toimituskulut: 4,90 €
Toimitusaika: 2–4 arkipäivää
Kuvaus

Tämä kirja on henkilökohtainen paluuni päivällispöytään, ja toivon, että tästä on iloa teille muillekin.

Viiden hengen perheessämme minä olen se, joka tekee ruoan, joten olen kolmenkymmenen vuoden aikana valmistanut joitakin tuhansia arkipäivällisiä alusta loppuun itse. Lopulta kävi - kuten niin usein käy - että kyllästyin ruoanlaittoon ja niihin samoihin ruokiin, joita tein aina uudelleen ja uudelleen. Kokkaaminen alkoi olla ikävä pakko; kaipasin uusia makuja, uusia raaka-aineita ja ennen kaikkea riemua keittiöpuuhiin. Ryhdyin siis metsästämään uusia ideoita ja kehittelemään reseptejä. Kirjaan päätyi myös pari vanhaa suosikkia, joista ei kannata luopua, sillä niihin ei kyllästy koskaan.

Meillä arkiruoka pitää saada pöytään nopeasti, aineksien tulee löytyä lähikaupasta ja ruuan täytyy olla terveellistä, ilman mitään erityistä ruokavalioaatetta. Minun maailmassani tämä tarkoittaa vihanneksia, vähäistä rasvan käyttöä, lihaa, kanaa ja kalaa.

Jälkiruoat eivät kuulu arkeeni, mutta vieraat kuuluvat, ja heille on aina kiva tarjota aterian päätteeksi jotain hyvää, joka valmistuu nopeasti ja vaivattomasti. Siksi makeat tarjottavat ovat usein hedelmistä koottuja juttuja, vaikka rakastankin leipomista.

6. Tölkkiruokaa – hyvää kaapin perältä

Tasaisin väliajoin havahdun siihen, että keittiössäni on kummallisen pitkään hyödyntämättömänä istuneita säilykkeitä. Mari Moilasen Tölkkiruokaa on omiaan tällaisten hetkien avuksi, sillä kirja keskittyy siihen, miten arjen ja viikonlopun ruoissa voi hyödyntää tuikitavallisia säilykkeitä. Esimerkiksi Moilasen reseptillä tehtyyn lasagneen tulee vain kuusi raaka-ainetta! Kirjasta löytyy myös tahmaisen Biscoff-suklaatortun resepti, josta tulee varmasti kaikkien sen leiponeiden bravuuri.

30,90 €
Kauppias: KIRJA
Toimituskulut: 4,90 €
Toimitusaika: 2–4 arkipäivää
Kuvaus

Lähes 60 kekseliästä, vaivatonta ja tuoreita ideoita ruokapöytään tarjoavaa reseptiä, joissa pääosassa ovat tutut ja vähän tuntemattomammatkin säilykkeet.

Tölkkiruokaa on sopiva sekoitus iisejä arkiruokareseptejä sekä hurmaavia viikonloppu- ja vierastarjottavia. Takuuvarmoissa resepteissä on jujua ja rento ote, joka houkuttelee kokeilemaan. Tarvitsipa vinkkejä niin suussa sulaviin aamiaisiin, vaivattomiin arkiruokiin, viikonlopun herkutteluun, pieniin snäkseihin tai jälkkäreihin, vastaus löytyy näiden kansien välistä. Reseptien ja vedet kielelle herauttavien ruokakuvien lisäksi kirjaa on ryyditetty aimo annoksella eläväistä tölkkifaktaa.

Tutustu KIRJAn koko valikoimaan!