Come to Finlandin vintagejulisteissa kesä on ikuinen ja edessä häämöttää täydellinen reissu. Nostalgiaa henkivät kuvitukset tuovat ripauksen kotimaanmatkailun taikaa sekä kotiin että mökille.
Hanko, Saimaa, Tampere, Turku, Imatra, Helsinki ja monet muut paikat näyttäytyvät Come to Finlandin vintagejulisteissa kotimaisten mestareiden kuvaamina. Ne julisteenmetsästäjä Magnus Londen kaivoi esiin ja toi jokaisen saataville – julisteina, postikortteina, tarjottimina, palapeleinä ja jääkaappimagneetteina.
Kaikki alkoi yhdestä kuvasta antikvariaatin ikkunassa. Siinä nainen katseli Helsingin menoa samppanjaa siemaillen. Magnus Londen pysähtyi niille sijoilleen.
– Julisteessa oli rauhaa, tyyneyttä ja glamouria, muistelee Magnus.
Tuo hetki ja 1930-luvulla suunniteltu juliste toimivat alkusysäyksenä Come to Finland -yritykselle, joka valmistaa ja myy design- ja sisustustuotteita, joiden kuvitukset perustuvat autenttisiin suomalaisiin matkailujulisteisiin.
Yrityksen perustamisen myötä Magnuksesta tuli julisteiden metsästäjä. Hän halusi löytää kaikki vintageaarteet ja puhaltaa vuosikymmenten pölyt upeiden kuvitusten päältä.
Ylempi juliste oli Magnuksen ensimmäinen löytö. Se tehtiin 1930-luvulla olympialaisia varten, jotka piti järjestää Helsingissä vuonna 1940. Taiteilija on Jorma Suhonen, eräs Suomen suurimmista julistemestareista.
Metsästysretket ovat kuljettaneet Magnusta niin julistetaiteilijoiden lastenlasten luokse kuin entisten matkatoimistojen ja laivayhtiöiden työntekijöiden pakeille.
– Olemme ostaneet julisteita keräilijöiltä kaikkialta maailmasta. Olemme käyneet museoissa ja lukemattomissa arkistoissa. Ja hauskinta on, että joskus joku vain soittaa meille ja sanoo: ”Luulen, että minulla on jotain, mistä olet kiinnostunut...” kertoo Magnus.
Tuhansien järvien Suomi on säilyttänyt vetovoimaisuutensa vuosikymmenten ajan. Tässä Paul Söderströmin ja Göran Englundin taidonnäyte vuodelta 1939.
Täydellinen matkakumppani! Kovakantisessa muistikirjassa on 112 valkoista mattapaperista sivua. Kuvitus on tuntemattoman tekijän ja 1930-luvulta.
"Uuden" julisteen löytäminen tuntuu Magnuksesta kuin hän saisi käsiinsä aarteen vuosien etsinnän jälkeen. Yrityksen alkumetreillä 2000-luvun alussa julisteita löytyi muutamia kymmeniä vuodessa, nykyään korkeintaan yksi. Kyseessä on siis aina iso juttu!
– Joka kerta kysyn itseltäni: Missä tämä juliste on roikkunut viimeisten kahdeksankymmenen vuoden aikana? Houkuttiko taideteos jonkun matkustamaan esimerkiksi Ranskasta Saimaalle? Olen niin utelias, että räjähdän, innostuu Magnus.
Vaikka kutkuttavat löytöretket ovat mahtavia, ne eivät silti ole työn merkityksellisin asia.
– Tärkeintä on, että kaikki julisteet saadaan kaikkien saataville. Se on loppujen lopuksi eräänlainen suomalainen kulttuuriperintö, jonka parissa työskentelemme.
Nostalgisissa postikorteissa on aivan oma tunnelmansa!
Rakas Tampere. Rolf Christiansonin juliste 1950-luvulta.
Valikoimasta löytyy taiteen suurten nimien kuvituksia. Akseli Gallen-Kallela ikuisti kuohuvan Imatrankosken vuonna 1893.
Hankoon ja lippu salkoon!
Se on taatusti tuntunut aivan kuin pieneen vastamäkeen nousemiselta, kun Suomi 1930-luvulla yritti esitellä itsensä aurinko- ja rantaparatiisina. Mutta me rakastamme senkaltaista rehvakkuutta!
Terveisiä Helsingistä
Tyylikäs daami, loistokas elämä, samppanja – julisteessa on kaikki se, mitä Helsingin tulisi olla. Juliste valmistettiin olympialaisia varten, jotka piti järjestää Helsingissä vuonna 1940. Taiteilija on eräs Suomen suurimmista julistemestareista, Jorma Suhonen.
Saimaalla seilaamassa
Paul Söderströmin ja Göran Englundin alkuperäinen juliste on erinomainen esimerkki Suomen ennakkoluulottomasta panostuksesta tehdä järviturismista kansainvälinen ilmiö 1930-luvun lopulla.
Moiskista, Manse!
1950-luvun puolivälissä Tampere halusi löytää uusia keinoja markkinoida kaupunkia. Julistekilpailuun osallistui yli 64 teosta, jaetulle toiselle sijalle tuli Rolf Christianson tällä julisteella.
Savonlinnan helmi
”Minulla saattaa olla jotain, mikä kiinnostaa”, eräs amerikansuomalainen kirjoitti Magnukselle. Ja hän oli todellakin oikeassa! Kyseessä oli taiteilija Väinö Blomstedtin tulkinta Olavinlinnasta 1920-luvulta.
Turku mestarin silmin
Erik Bruunin julisteissa on aina pilkettä silmäkulmassa, kuten tässä hänen tyylikkäässä tulkinnassaan Turusta.
Julisteet seinälle – vieläpä helpostiMagneeteilla kiinnitettävien julisterimojen avulla julisteet saa kauniisti esiin ilman kehystämistä. Tutustu erilaisiin julisterimoihin ja -listoihin täällä ja tilaa omasi! |