Valurautapannu on valintasi, jos haluat keittiöösi luotettavan ja pitkäaikaisen kumppanin. Listasimme 5 syytä, miksi valurautapannu on kotikokin ykkösväline.

5 hyvää syytä rakastua valurautapannuun

1. Kuuma, kuumempi, kuumin!

Valurautapannun saa kuumennettua todella kuumaksi, ja pannu vain nauttii siitä! Valurauta ei ainoastaan kuumene superkuumaksi, vaan myös pitää lämmön. Kuumalla pannulla paistat täydellisen pihvin, ruskistat jauhelihaan ihanan rapean pinnan ja paahdat kasviksiin lisää makua. Kasvisten ja sienten umaminen maku korostuu paahtamalla. Kun käytät valurautaista raitapannua, saat kaupan päälle rusketusraidat.

2. Paistaa mitä vain, missä vain

Toinen hyvä seikka on se, että valurautapannu toimii kaikilla liesillä ja sopii myös grilliin, nuotiolle ja uuniin, mikäli kahva on kokonaan valurautaa. Muista käsitellä kuumaa pannua varoen, sillä myös kahva kuumenee. Mikroon pannua ei kuitenkaan saa laittaa.

Pannu toimii siten mainiosti vaikkapa perunamunakkaan valmistuksessa: ruskista pannulla perunat ja kasvikset, lisää munamassa ja siirrä munakas suoraan pannussa uuniin kypsymään. Kokeile myös pannukeksejä, tarte tatinia ja hatsapuria − näissä valurautapannu on ehdoton ykkönen.

3. Valurautapannu vain paranee vanhetessaan

Valurautapannut ovat monen perinteistä pitävän mutta myös ammattikokkien suosiossa – eikä suotta. Pannu vain paranee, mitä enemmän sitä käyttää. Ja jos pannua käyttää aktiivisesti, sen huoltaminenkin helpottuu. Voisi siis sanoa, että pannu todella pitää työstään ja rakastaa rasvaa sekä kuumuutta. Muistathan kuitenkin, että valurauta-astioita ei suositella ruoan säilyttämiseen.

4. Luotettava ja pitkäikäinen apukokki

Oikein hoidettuna valurautapannu kestää sukupolvelta toiselle ja kolmannelle − ties kuinka kauan! Ja vaikka pannu olisikin vuosia ruostuneena kaapin perukoilla, sen saa käyttökuntoon pienellä vaivalla, ja taas paistetaan vuosia eteenpäin (katso alta vinkit ruosteen poistamiseen ja pannun huoltoon).

5. Hoitamisen helppous

Valurautapannun hoitamisen hankaluus on, jos suoraan sanotaan, melkoista puppua. Kuumaa vettä, harja ja kuivausliina, muuta sen pesuun ei tarvita. Jos pannua käyttää säännöllisesti, sen öljyäminenkään ei ole tarpeellista. Vähemmällä käytöllä oleva pannu kannattaa kuitenkin pesun ja kuivauksen jälkeen öljytä kevyesti kasviöljyllä.

Näin huollat valurautapannua

  • Pese valurautapannu heti käytön jälkeen käsin vedellä ja harjalla. Kuivaa pannu huolellisesti keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Säilytä kuivassa paikassa.
  • Mikäli pannu on todella likainen, voit käyttää mietoa pesuainetta. Pesuaine poistaa pannusta rasvaa, joten suosi vesipesua.
  • Voit kokeilla likaisen pannun puhdistukseen myös vanhaa suolakikkaa: Laita pannulle merisuolaa, kuumenna hetki ja raaputa lika pois esimerkiksi lastalla. Harjaa, huuhtele, kuivaa ja öljyä lämmin pannu.
  • Älä hätäänny, jos pannu ruostuu. Harjaa ruoste pois teräsvillalla tai grilliharjalla ja kuumalla vedellä, huuhtele, kuivaa ja öljyä lämmin pannu kevyesti kasviöljyllä.

Osta oma valurautapannusi tästä!

Lodge Cast Iron valmistaa kestäviä valurautapannuja vankalla kokemuksella ja lupaa pannuilleen pitkän käyttöiän. Pannut on valmiiksi öljytty, joten ne tarvitsee vain pestä ja kuivata ennen käyttöä. Ensimmäisillä paistokerroilla kannattaa käyttää hieman enemmän rasvaa ja välttää happamien tuotteiden, kuten tomaattien, paistoa. Pannujen kanssa voi käyttää mitä tahansa työvälineitä, jopa metallisia.

Perinteinen valurautapannu monipuoliseen ruoanlaittoon

Lodge Cast Ironin suosituin malli on perinteinen valurautapaistinpannu (Ø 26 cm). Kovaa käyttöä kestävä pannu soveltuu mainiosti arkikokkaukseen mutta myös juhlavan pihvin tai kalan paistoon. Pannua voi käyttää niin uunissa, grillissä kuin avotulellakin. Saatavilla eri kokoja.

54,95 €
Kauppias: Base Cooking
Toimituskulut: 7,95 €
Toimitusaika: 3–5 arkipäivää
Kuvaus
Lodgen rakastetuin tuote, 26 cm perinteinen valurautainen paistinpannu. Poltettu öljyllä tarttumattoman pinnoitteen aikaansaamiseksi. Valurautapannu toimii kaikilla lämmönlähteillä, myös esimerkiksi induktiolla ja avotulella.

71,95 €
Kauppias: Base Cooking
Toimituskulut: 7,95 €
Toimitusaika: 3–5 arkipäivää
Kuvaus
Klassinen ja helppohoitoinen valurautainen paistinpannu. Poltettu öljyllä tarttumattoman pinnoitteen aikaansaamiseksi. Valurautapannu toimii kaikilla lämmönlähteillä, esimerkiksi induktiolla ja avotulella.

Syvempi malli kastikkeille ja padoille

Lodge Cast Ironin paistokasari säästää lieden turhilta sotkuilta, sillä korkeareunaisella pannulla mahtuu valmistamaan isommankin satsin soosia. Voit myös käyttää korkeareunaista pannua kuin pientä pataa: ruskista pannussa lihat ja kasvikset, lisätä lientä ja hauduta meheväksi uunissa.

101,95 €
Kauppias: Base Cooking
Toimituskulut: 7,95 €
Toimitusaika: 3–5 arkipäivää
Kuvaus
Klassinen ja helppohoitoinen valurautainen paistokasari. Poltettu öljyllä tarttumattoman pinnoitteen aikaansaamiseksi. Valurautakasari toimii kaikilla lämmönlähteillä, esimerkiksi induktiolla ja avotulella.

Raidat kuin ravintolassa

Raitapaitaan pukeutuneet raaka-aineet ovat aina näyttäviä! Lodge Cast Ironin valurautaisella raitapannulla (Ø 26 cm) paistat täydelliset rusketusraidat lihaan, kalaan, kasviksiin, sieniin tai vaikkapa leipäviipaleisiin. Öljyä paistettavan raaka-aineen pinta ennen paistoa, jotta rasva ei valu pannun raitojen väliin. Vaihtoehtoisesti voit myös sipaista öljyä sudilla pannun pintaan.

53,95 €
Kauppias: Base Cooking
Toimituskulut: 7,95 €
Toimitusaika: 3–5 arkipäivää
Kuvaus

Lodge Cast Ironin pyöreässä grillipannussa on uritettu pohja, joka tekee jättää paistettaviin herkkuihin täydelliset raidat. Kuumalla pannulla paistat mehevän pihvin, ruskistat jauhelihaan ihanan rapean pinnan ja paahdat kasviksiin lisää makua.

Pannu on rasvapoltettu kasviöljyllä luonnollisen tarttumattoman pinnoitteen aikaansaamiseksi. Pannu pysyy loistokunnossa vuosia, kun se pestään käsin, kuivataan ja voidellaan öljyllä aina käytön jälkeen. Pyyhi ylimääräinen öljy pois talouspaperilla niin, että jäljelle jää vain ohut öljykerros.

Valmistettu Amerikassa.

64,95 €
Kauppias: Base Cooking
Toimituskulut: 7,95 €
Toimitusaika: 3–5 arkipäivää
Kuvaus

Lodge Cast Ironin neliönmuotoisessa grillipannussa on uritettu pohja, joka tekee jättää paistettaviin herkkuihin täydelliset raidat. Kuumalla pannulla paistat mehevän pihvin, ruskistat jauhelihaan ihanan rapean pinnan ja paahdat kasviksiin lisää makua.

Pannu on rasvapoltettu kasviöljyllä luonnollisen tarttumattoman pinnoitteen aikaansaamiseksi. Pannu pysyy loistokunnossa vuosia, kun se pestään käsin, kuivataan ja voidellaan öljyllä aina käytön jälkeen. Pyyhi ylimääräinen öljy pois talouspaperilla niin, että jäljelle jää vain ohut öljykerros.

Valmistettu Amerikassa.

Tutustu myös muihin valurautatuotteisiin!