Valurautapannu on valintasi, jos haluat keittiöösi luotettavan ja pitkäaikaisen kumppanin. Listasimme 5 syytä, miksi valurautapannu on kotikokin ykkösväline.

5 hyvää syytä rakastua valurautapannuun

1. Kuuma, kuumempi, kuumin!

Valurautapannun saa kuumennettua todella kuumaksi, ja pannu vain nauttii siitä! Valurauta ei ainoastaan kuumene superkuumaksi, vaan myös pitää lämmön. Kuumalla pannulla paistat täydellisen pihvin, ruskistat jauhelihaan ihanan rapean pinnan ja paahdat kasviksiin lisää makua. Kasvisten ja sienten umaminen maku korostuu paahtamalla. Kun käytät valurautaista raitapannua, saat kaupan päälle rusketusraidat.

2. Paistaa mitä vain, missä vain

Toinen hyvä seikka on se, että valurautapannu toimii kaikilla liesillä ja sopii myös grilliin, nuotiolle ja uuniin, mikäli kahva on kokonaan valurautaa. Muista käsitellä kuumaa pannua varoen, sillä myös kahva kuumenee. Mikroon pannua ei kuitenkaan saa laittaa.

Pannu toimii siten mainiosti vaikkapa perunamunakkaan valmistuksessa: ruskista pannulla perunat ja kasvikset, lisää munamassa ja siirrä munakas suoraan pannussa uuniin kypsymään. Kokeile myös pannukeksejä, tarte tatinia ja hatsapuria − näissä valurautapannu on ehdoton ykkönen.

3. Valurautapannu vain paranee vanhetessaan

Valurautapannut ovat monen perinteistä pitävän mutta myös ammattikokkien suosiossa – eikä suotta. Pannu vain paranee, mitä enemmän sitä käyttää. Ja jos pannua käyttää aktiivisesti, sen huoltaminenkin helpottuu. Voisi siis sanoa, että pannu todella pitää työstään ja rakastaa rasvaa sekä kuumuutta. Muistathan kuitenkin, että valurauta-astioita ei suositella ruoan säilyttämiseen.

4. Luotettava ja pitkäikäinen apukokki

Oikein hoidettuna valurautapannu kestää sukupolvelta toiselle ja kolmannelle − ties kuinka kauan! Ja vaikka pannu olisikin vuosia ruostuneena kaapin perukoilla, sen saa käyttökuntoon pienellä vaivalla, ja taas paistetaan vuosia eteenpäin (katso alta vinkit ruosteen poistamiseen ja pannun huoltoon).

5. Hoitamisen helppous

Valurautapannun hoitamisen hankaluus on, jos suoraan sanotaan, melkoista puppua. Kuumaa vettä, harja ja kuivausliina, muuta sen pesuun ei tarvita. Jos pannua käyttää säännöllisesti, sen öljyäminenkään ei ole tarpeellista. Vähemmällä käytöllä oleva pannu kannattaa kuitenkin pesun ja kuivauksen jälkeen öljytä kevyesti kasviöljyllä.

Näin huollat valurautapannua

  • Pese valurautapannu heti käytön jälkeen käsin vedellä ja harjalla. Kuivaa pannu huolellisesti keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Säilytä kuivassa paikassa.
  • Mikäli pannu on todella likainen, voit käyttää mietoa pesuainetta. Pesuaine poistaa pannusta rasvaa, joten suosi vesipesua.
  • Voit kokeilla likaisen pannun puhdistukseen myös vanhaa suolakikkaa: Laita pannulle merisuolaa, kuumenna hetki ja raaputa lika pois esimerkiksi lastalla. Harjaa, huuhtele, kuivaa ja öljyä lämmin pannu.
  • Älä hätäänny, jos pannu ruostuu. Harjaa ruoste pois teräsvillalla tai grilliharjalla ja kuumalla vedellä, huuhtele, kuivaa ja öljyä lämmin pannu kevyesti kasviöljyllä.

Osta oma valurautapannusi tästä!

79,00 €
Kauppias: HEIROL
Toimituskulut: 5,90 €
Toimitusaika: 1–5 arkipäivää
Kuvaus

Jämerät valurautapadat ja -pannut ovat oikein hoidettuina ikuisia! Valuraudan haudutusominaisuudet ovat ylivertaisia ja pannulla saat hyvän paistopinnan ruokaan.