SAVU-viskinmaistelulasit lupaavat avata juoman aromit kaikille aloittelijasta ammattilaiseen. Otimme lasit testaukseen ja kokeilimme, lunastavatko ne lupauksen.

Sanoisin olevani kulinaristi, mutten ole koskaan harrastanut tai sen liiemmin maistellut viskejä. SAVU-lasin lupaus siitä, että se avaa juoman aromit myös kokemattomille maistelijoille sai mielenkiintoni heräämään – voiko todella olla, että lasilla on niin paljon merkitystä? Voiko kaltaiseni keltanokka oikeasti tunnistaa viskin aromeja?

Halusin testata ja vertailla lasin merkitystä mahdollisimman monipuolisesti, joten valitsin testin juomiksi sekä edullisemman että arvokkaamman viskin, ja tietenkin SAVU-lasien lisäksi myös tavalliset viskilasit. Aloitin testaukseni kaatamalla viskejä laseihin ja annoin juomien vetäytyä hetken. Sitten aloitin nuuhkimisen.

Nuuhkin ensin tavallisista viskilaseista. Tuttu aistikokemus. Juomien laatujen välillä oli mielestäni eroja – edullisempi viski oli lähes yksinomaan karamellinen, arvokkaammassa viskissä oli enemmän pureskeltavaa. Antoisan mutta kohtuullisen nuuhkimisen jälkeen etanolihöyryt tuntuivat edelleen nenässäni, ja ärhäkkä etanoli kulki mukana myös maistelussa.

Siirryin tämän jälkeen SAVU-laseihin. Kun nostin maistelulasin nuuhkittavaksi, yllätyin siitä, miten lasin muotoilu oikeasti estää etanolihöyryjä nousemasta nenään. Toinen yllätys seurasi siitä, kun vertailin laseissa olevia viskejä keskenään – SAVU-lasi sai kummankin tuoksumaan ja maistumaan pehmeämmin. Esimerkiksi arvokkaamman viskin muskotti ja jopa kardemummainen aromi pääsi enemmän esille. Mielestäni on huomionarvoista, että edullisemmastakin viskistä tuli SAVU-lasista nautittuna miellyttävämpää ja vivahteikkaampaa. Alkoholin voimakkuutta lasi ei tietenkään poista, mutta lasin muotoilun ansiosta alkoholihöyryt eivät peitä muita aromeja alleen.

Tuote yllätti minut täysin. Voin suositella SAVU-laseja kaikille, joita kiinnostavat ruoka, juoma, kulttuuri ja niistä keskusteleminen. SAVU-laseja ei ole luotu kittaamista varten, vaan nimenomaan maisteluun ja perinteikkäiden juomien lähempään tarkasteluun. Kukapa olisi arvannut, että lasilla voi toden totta olla näin paljon merkitystä.

Nappaa SAVU-viskilasit tästä!

Neea, luova tuottaja

Tyypillisesti Neea juo viskinsä whisky sourin muodossa.

08.12.2023