Tuoksuihin ja makuihin intohimoisesti suhtautuva aromitutkija Jari Tuominen kehitti lasin, jonka avulla viskin makuvivahteista saa kaiken irti – eikä eron huomatakseen tarvitse olla viskiharrastaja.

Oletko koskaan maistanut laadukasta viskiä? Jos olet, huomasit takuulla, että aivan kuten loistavassa ruoassa, tuoksu on välttämätön osa nautintoa. Itse asiassa laatujuomissa kaikkein olennaisinta on tuoksu, joka muodostaa myös suuren osan makuelämyksestä.

Kun urallaan tuoksujen voimaan perehtynyt kemian tohtori Jari Tuominen ihastui viskiin – yhteen aromikkaimmista juomista – hän törmäsi viskiharrastajille tuttuun ongelmaan: upeat, monivivahteiset toffeen, kukkien ja hedelmien aromit hautautuvat helposti tympeän etanolin alle.

– Koska alkoholihöyryt turruttavat nenämme, emme oikeastaan pysty maistamaan viskiä! Jos pääsisimme eroon alkoholihöyryistä, meille avautuisi pääsy kaikkiin viskin aromeihin, tietää Tuominen.

 Jari Tuominen on SAVU-viskilasien kehittäjä. Patentoidun lasin tiimalasimainen muoto eliminoi alkoholihöyryt. Lasin yläosassa olevat hyllyt matkivat viskin tislausprosessia. Niillä olevasta pienestä määrästä viskiä haihtuu etanoli nopeasti pois.

Ratkaisu ongelmaan oli kehittää täydellinen lasi viskille. Lasi, joka mullistaisi viskimaistelun ja yhdistäisi kemian ja gastronomian. Monivaiheisen kehitystyön tuloksena syntyi SAVU-viskilasi. Prosessissa ovat olleet mukana myös Turun ja Helsingin yliopistot sekä lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski. SAVU-lasissa sulautuvatkin yhteen suomalainen lasimuotoilu ja maailmanluokan tiedeosaaminen.

SAVU-viskilasit tehdään käsityönä Suomessa ja lähetetään asiakkaille suoraan lasinpuhaltajamestarin verstaalta.

SAVU-viskilasin erinomaisuutta on hehkutettu yli tuhannen jäsenen Viskin Ystävien Seurassa (VYS), mutta Jari vakuuttaa, että eron makuelämyksessä huomaa myös aloittelija. Moni onkin ihmetellyt, miten hyvältä viski voi tuoksua.

– Halusimme avata pääsyn viskien aromimaailmaan kaikille, aloittelijoista kokeneisiin nuuskijoihin ja ammattilaisiin asti!

Makuelämyksiä yhdessä

SAVU on ensimmäinen lasi, joka tarjoaa optimaalisen aromikokemuksen tieteellisesti todistetulla, patentoidulla toimivuudellaan. Paketti sisältää kaksi SAVU-viskinmaistelulasia. Lasit toimitetaan tyylikkäässä kierrätyspahvipakkauksessa.

 

SAVU Glass

Rakkaus aromeihin, aimo annos kekseliäisyyttä ja kotimaista kädentaitoa – näistä aineksista on SAVU-viskinmaistelulasi tehty. Lasin keksijä, kemian tohtori ja aromitutkija Jari Tuominen, halusi luoda lasin, joka estäisi alkoholihöyryjen aisteja turruttavan vaikutuksen maistelussa. Tästä sai alkunsa SAVUn kehitysprosessi, jossa ovat matkan varrella olleet mukana myös Turun ja Helsingin yliopistot sekä lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski.

SAVUn takaa löytyvät Jarin lisäksi Harri ja Janne Savolainen, jotka jakavat intohimon elämykselliseen viskinmaisteluun. Heille lasi ei ole niinkään fyysinen tuote vaan yhdessäolon ja kokemusten jakamisen välikappale. ”SAVU yhdistää kemian ja gastronomian aivan uudella tavalla. Ajatuksessa on samaa kuin slow food -filosofiassa: rauhoitutaan ja annetaan maisteluhetkelle aikaa, tunnistetaan aromeja ja keskitytään elämykseen", miehet kertovat.
04.12.2023