Laura Krekula voitti VM Carpetin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn suunnittelukilpailun Naava-matollaan. Tekstiilisuunnittelun opiskelija kertoi meille kuulumisensa ja ajatukset voittajamaton takana. Huomaa myös etu: saat VM Carpetin matot 20 % alennuksella ja ilmaisella toimituksella 31.3.2024 saakka.

Moi Laura! Mitä kuuluu?

Hyvää! Olen paraikaa koululla tekemässä kurssityötä. Nyt opintojen kakkosvuoden aikana on ollut todella kivoja projekteja – huomenna on tiedossa neulomista.

Voitit VM Carpetin ja Young Finnish Designin järjestämän In love with yarns & design -suunnittelukilpailun Naava-matollasi. Voitko kertoa matosta ja ajatuksista sen takana?

Sain inspiraation Naava-mattoon menneisyyden kokemuksestani. Olin Lapissa äitini kanssa reissussa ja pysähdyimme metsällä. Oli lämmin ja kaunis kesäpäivä, ja koskematon metsä oli täynnä naavaa. Olen Oulusta kotoisin, mutten ollut koskaan nähnyt vastaavaa. Se metsä jäi mieleeni.

Itse maton suunnittelu lähti siitä, kun suunnittelukilpailun osallistujilla oli aamukahvit etäyhteydellä VM Carpetin kanssa. He kertoivat tuotteistaan ja valikoimastaan, joka koostuu luonnollisista, skandinaavisista ja rauhallisista matoista. Siitä syntyi ajatus tuoda omassa designissani esiin suomalaista luontoa. Tiesin, että kilpailun voittaja julkistettaisiin Habitaressa, ja tapahtuman teemana oli ”Yhdessä”. Mieleeni tuli yhdistää myös tämä ajatus mattoon, ja muisto Lapin-matkasta äidin kanssa pulpahti pintaan.

Tavoitteenani oli, että Naava-matto sopisi moneen kotiin. Se on rauhallinen, ei liian ilmeikäs, mutta siinä on pientä twistiä, pehmeyttä ja kolmiulotteisuutta.

Mitä otat huomioon, kun valitset mattoa itse?

Olen sellainen sisustaja, että harkitsen todella pitkään valintojani. Valitsen pitkäikäisiä tuotteita, ja mietin sisustustekstiileissä ja huonekaluissa sitä, että mistä pitäisin myös kymmenen vuoden päästä. Kestävä suunnitteluhan on myös ajatonta suunnittelua. Naava-maton kohdalla juuri siksi pyrin maton monipuolisuuteen, ja voisin kuvitella sen erilaisten persoonien ja eri-ikäisten ihmisten koteihin.

Pidän paljon luonnonmateriaaleista niiden miellyttävän tuntuman vuoksi. Tutkin, onko tuotteeseen lisätty tekokuituja, sillä koulutuksen myötä materiaalitietoisuuteni on kasvanut. Niin teko- kuin luonnonkuiduilla on vahvuutensa.

Kutomisen lisäksi neulominen on lähellä sydäntäsi. Miten kiinnostuksesi muihin käsityötekniikoihin näkyy maton suunnittelussa?

Niin, että kudon mattoja mieluusti käsin. Silloin matto etenee nopeasti, ja oman työn jälki näkyy heti. Se on inspiroivaa.

Olet aiemmalta ammatiltasi sairaanhoitaja. Näkyykö se tekstiilejä suunnitellessa?

Aiempi ammattini näkyy enemmän ihmiskohtaamisissa. Olen sairaanhoitajan työn kautta ollut paljon erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, ja tiimityöskentelytaitoni ovat hioutuneet. Koulutustaustastani on toki konkreettista hyötyä myös suunnittelutyössä, sillä langan menekin laskeminen käy minulta helposti!

Osta Naava-matto tästä!

551,00 €
Kauppias: VM Carpet
Toimituskulut: ILMAINEN TOIMITUS
Toimitusaika: 20 arkipäivää
Kuvaus

Naava on VM Carpetin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn suunnittelukilpailun voittajatyö, jonka on suunnitellut Laura Krekula.

”Naava-maton inspiraation lähde on lähtöisin muistoista, lapsuuden kesäretkistä äidin kanssa Lapin vanhoissa metsissä. Puiden oksissa valuvaa pitkää naavaa oli kaikkialla. Näky oli taianomainen, rauhallinen ja kaunis. Naava-maton muotokieli kumpuaa tästä muistosta. Naavan pitkät varret jatkuvat hapsuja pitkin maton reunan yli kurkottaen pidemmälle. Haituvat heiluvat laineenomaisesti tuulessa hiljaa kertoen meille tarinaa. Luonto pääsee sisälle kotiin.”

Naava-maton tuotetiedot:

  • Suunnittelija: Laura Krekula
  • Tyyppi: Villamatto
  • Materiaali: Kude 100 % villa, loimi 98 % villa ja 2 % PES.
  • Tehty Suomessa.

Maton hoito-ohje:

Säännöllisellä hoidolla pidennät mattosi käyttöikää. Huolla mattoasi imuroimalla, tuulettamalla ja talviaikaan lumipesulla.

Pesuohje:

Paikalliset tahrat voi poistaa hellästi puhtaalla vedellä. Maton pesuksi suosittelemme hellävaraista tasopesua +30°C.

Koko
Väri

Tutustu VM Carpetin koko valikoimaan ja hyödynnä etu

Saat VM Carpetin matot 20 % alennuksella ja ilmaisella toimituksella 31.3.2024 saakka.