Intohimoinen puutarhaharrastaja Henna-Kaisa Ranta kasvattaa puutarhassaan kymmeniä erilaisia tulppaanilajikkeita. Pyysimme häntä valitsemaan Kukkatarhurien valikoimasta kolme lempitulppaaniaan ja kertomaan, mikä tekee niistä niin mahtavia. Kukkasipulien toimitus alkaa syyskuun puolivälissä 2023.

Teksti: Meillä kotona -kaupat | Kuvat: Kukkatarhurit, Kristiina Kurronen

Penkin kaunein kukka

”’Salmon Impression’ on tulppaani, joka saa henkäisemään ihastuksesta. Hienostuneen lohenpunainen kukka keikkuu korkean varren päässä ja erottuu todella edukseen tulppaanipenkissä. Yksinkertaisen tulppaanin muoto on ihanan perinteinen ja elegantti. En malta olla silittelemättä näitä aina ohi kulkiessani!”

Kestävä ’Akebono’ ja keltaisen paluu

Viime vuosina kukkatrendejä ovat hallinneet puuteriset pastellit, mutta kirkkaat värit ovat selvästi palaamassa puutarhoihin – kärjessä suloinen ja säväyttävä keltainen! 

’Akebono’-tulppaania ei voi liikaa ylistää. Se on näyttävä, muhkea (kukka on lähes kämmeneni kokoinen), korkea ja väri on huikea! Keltaisia terälehtiä koristavat vihreät raidat ja reunat sävyttyvät hennosti punaisella. Kuulostaa vähän liiankin villiltä, mutta tässä kukassa yhdistelmä vain on täydellinen!

Koska ’Akebono’ on darwinhybridi, on hyvä mahdollisuus, että tulppaani kukkii puutarhassa useana vuonna. Niitä ei siis välttämättä tarvitse istuttaa aina uudelleen, kuten monia muita tulppaaneita. Minun pihassani ’Akebonot’ kukkivat tänä kesänä hienosti toista vuotta.

’Black Hero' tuo säväyttävää kontrastia ja pitkää kukintaa

En tiennyt, että mustia tulppaaneita on olemassa!, kuulin ohikulkijan ihmettelevän alkukesästä tulppaanipenkkiäni. Kun ’Black Hero’ kukkii, se kääntää kyllä katseet! Kukka on paitsi todella tumma, myös pionimaisen täyteläinen pakkaus. Ripoteltuna muunväristen tulppaanien joukkoon se tuo kiehtovaa kontrastia tulppaanipenkkiin.

Haluan, että tulppaanikausi puutarhassani on mahdollisimman pitkä, ja myös siksi ’Black Hero’ on loistava lajike. Se kukkii melko myöhään ja on yksi tulppaaneista, jotka jaksavat usein loistaa kesäkuun loppupuolelle asti.

Suuren suosion vuoksi kukkasipulit on tämän syksyn osalta valitettavasti myyty loppuun. Käy kuitenkin tutustumassa siemenvalikoimaamme ja suunnittele kevättä varten näyttävä leikkokukkapenkki suosikkikasveistasi!