Etsitkö ihanaa lahjaa leivonnasta innostuneelle ystävälle tai kaipaavatko omat leivontatarvikkeesi täydennystä? Perinneruokaa prkl -blogista tuttu leivontaguru Mika Rampa poimi valikoimastamme omat suosikkituotteensa, jotka ilahduttavat sekä kotikeittiössä että lahjapaketissa.

 

Perinneruokaa prkl -Mikan suosikit Meillä kotona -kaupoista

Kakkuvuoka unelmaherkkujen leivontaan

”Laadukas kakkuvuoka takaa onnistumisen. Tämä hieman tavallista isompi kakkuvuoka on ollut jo pitkään luottovuokani leivonnassa. Kakku kohoaa tasaisesti uunissa eikä se varmastikaan tartu kiinni. Lopputuloksesta tulee aina kaunis!”

Pallovatkain, joka on helppo puhdistaa

”Metallinen ja tukeva pallovatkain on yksi keittiön perusvälineistä. Metallisten työvälineiden peseminen on helppoa, ja ne puhdistuvat kokonaan varsinkin tiskikoneessa. Rasvaiset taikinat saattavat jättää muista materiaaleista valmistettujen keittiövälineiden pinnalle kalvon, mikä saattaa estää vaikkapa valkuaisten vaahdottamisen.”

Mittalusikoita tarvitaan aina

”Jokaisen kotileipurin tulisi omistaa vähintään yksi hyvä mittasarja, mieluiten jopa kaksi. Omasta laatikostani erilaisia mittoja löytyy varmasti lähemmäs 30, ja silti ne aina tahtovat loppua kesken.”

Jauhosihdillä vältät paakut

”Tasaisen lopputuloksen takaamiseksi jauhot olisi aina hyvä siivilöidä kakkutaikinan joukkoon. Siivilä on tähän oiva kapistus, mutta kunnon jauhosihdillä homman saa hoidettua vieläkin paremmin. Lisäksi se toimii yhdellä kädellä, jolloin toinen käsi jää vapaaksi sekoittamiseen.”

Kotikokin ykkösväline

”Yksi tärkeistä asioista keittiössäni ovat myös nuolijat. Niillä taikinakulhon ja muut astiat saa kaavittua täysin tyhjäksi, joten hävikkiä ei pääse syntymään. Tämä auttaa myös onnistumaan resepteissä: kaapimalla kulhot kunnolla tyhjiksi varmistat, että raaka-aineiden määrät pysyvät ohjeen mukaisina.”

Älä polta näppejäsi

”Kun kakku on viimein uunissa, tarvitaan vielä paksut uunikintaat, jotta kakun kuuman vuoan saa nostettua uunista helposti ja turvallisesti. Monesti kankaiset patalaput polttavat läpi, koska niiden lämmöneristys ei ole kovinkaan hyvä. Nahkaiset uunilaput ovat kestävät, ja niillä saat pitävän otteen vuoasta.”

Tarjoiluvati kruunaa kakun

”Kaunis kakku vaatii arvoisensa tarjoiluvadin. Jalallisessa, käsintehdyssä tarjoiluvadissa leivonnaiset näyttävät entistäkin juhlallisemmilta.”

 

 

Mika Rampa

Perinneruokaa prkl -blogistaan tunnettu Mika Rampa on ammattikokki, jonka käsissä perinteisetkin reseptit saavat uuden, entistä houkuttelevamman muodon. Mika työskentelee freelance-ruokatoimittajana, minkä lisäksi hän on myös julkaissut bloginsa nimeä kantavan ruokakirjan. 

 Kuva: Satu Nyström/A-lehdet

28.11.2022