Mitä puikoille seuraavaksi? Poimimme kolme neulekirjaa, jotka inspiroivat aloittamaan – ja sopivat mainiosti niin aloittelevalle kuin kokeneellekin neulojalle.

 

Vaate kuin kertomus

Islantilaisneuleiden buumi nosti esiin raisiolaisen neulesuunnittelijan ja kirjailijan Jenna Kostetin, joka ammentaa kaarrokeneuleidensa maailman Kalevalasta. Neulottu Kalevala -kirja nousi hitiksi heti ilmestyttyään, ja se sisältää kaikkiaan 18 Kalevalan runoista inspiraationsa saanutta neuleohjetta, kuten Suolaulu-paidan, Joukahainen-sukat ja Pohjolan neito -takin.

Neuleiden kuviot näyttävät taidokkailta mutta onnistuvat myös aloittelevalta neulojalta, sillä kirjoneuleissa käytetään vain kahta väriä kerrallaan. Kirjoneulekuvioissa näkyvät vaikutteet suomalaisista, skandinaavisista ja baltialaisista perinneneuleista, myyttiset kertomukset, muinaiset symbolit, uskomusolennot ja luonto.

Miltä näyttää kansanrunous neulottuna? Miten villapaita voi olla samaan aikaan vaate ja kertomus?

Jenna Kostetin Neulottu Kalevala sisältää 18 Kalevalan runoista inspiraationsa saanutta neuleohjetta, kuten Suolaulu-paidan, Joukahainen-sukat ja Pohjolan neito -takin. Niiden taidokkaat kirjoneulekuviot ovat saaneet vaikutteita suomalaisista, skandinaavisista ja baltialaisista perinneneuleista. Neuleissa näkyvät itämerensuomalaiset myyttiset kertomukset, muinaiset symbolit, uskomusolennot ja luonto. Samalla ne tarjoavat kotimaisen vastineen huippusuosituille islantilaisneuleille.

Kaikki kirjan neuleet neulotaan yhtenä kappaleena, ja kirjoneuleissa käytetään vain kahta väriä kerrallaan – siksi ne onnistuvat myös vähemmän kokeneelta neulojalta. Ohjeissa hyödynnetään monipuolisesti sekä ohuempia että paksumpia lankoja, ja neulojalle tarjotaan useita lankavaihtoehtoja.

Jenna Kostet on kirjailija ja neulesuunnittelija, joka tunnetaan useasta hittineuleestaan, kuten Suolaulu-paidasta. Hän on myös julkaissut useita historiallisia romaaneja ja lastenkirjoja.

Aloittelijalle ja palaverineulojalle

Toivotko neuleohjeilta ennen kaikkea yksinkertaisuutta ja mahdollisimman nopeaa lopputulosta? Tai kaipaatko simppeliä tekniikkaa, jota voit tehdä vaikkapa samalla kun katsot telkkaria tai istut palaverissa?

Laine Publishingin 52 x helpot neuleet toimii molempiin tarpeisiin. Mukana on ohjeita kotimaisilta kärkisuunnittelijoilta sekä kansainväliseltä neuleyhteisöltä, ja ohjeet on kirjoitettu erityisen selkeästi, jotta niihin on helppo tarttua vähälläkin kokemuksella. Ihan aloittelija voi aloittaa Superhelppo!-leimalla merkityistä ohjeista.

Paitojen, neuletakkien ja asusteiden tyyli henkii hyvällä tavalla 1990-lukua: pastelliset värit ja selkeät mallit näyttävät raikkailta ja houkuttelevilta. Ihana neulekirja!

Helppoa ja hauskaa! 52 x helpot neuleet sisältää nimensä mukaisesti 52 matalan kynnyksen neuleohjetta pipoista paitoihin, sukista huiveihin ja lapasista villatakkeihin. Kirjan vaatteet ovat rentoja, leikkisiä ja moderneja – mutta ennen kaikkea mukavia neuloa. Muhkeassa opuksessa riittää neulottavaa vuosiksi eteenpäin – suurin vaikeus on päättää, mistä aloittaisi!

Joukossa on monia superhelppoja, aloittelijallekin sopivia ohjeita, jotka valmistuvat hetkessä. Astetta haastavammat neuleet taas ovat koukuttavia projekteja hieman kokeneemmille neulojille. Ohjeissa käytetään neulonnan perustekniikoita, ja työvaiheita avataan tavallista perusteellisemmin. Lukijalle annetaan hyödyllisiä vinkkejä myös tarvikkeista ja neuleiden viimeistelystä.

Jos olet lukenut Laineen aiempia 52 x -teoksia, löydät tästä kirjasta sekä paljon tuttua että uutta. Tuttua on ohjeiden ja tekijöiden runsaus: kirjan 52 ohjetta ovat peräisin 40 neulesuunnittelijalta eri puolilta maailmaa: Jenny Ansah, Tiina Arponen (Muita ihania), Natalya Berezynska, Lærke Boelt Back (Pastelkollektivet), Luuanne Chau, George Cullen, Elise Damstra, Evgeniya Dupliy, Lindsey Fowler, Sidsel Grau Petersen, Anna Heino, Jonna Hietala, Tuuli Huhtala, Tiina Huhtaniemi, Dami Hunter, Sasha Hyre, Erin Jensen, Veera Jussila (Käsityökekkerit), Renate Kamm, Maija Kangasluoma, Meiju K-P, Isabell Kraemer, Sini Kramer, Pauliina Kuunsola, Bernice Lim (Yamagara), Teti Lutsak, Rebekka Mauser, Faïza Mebazaa, Maddy Moe, Paula Pereira, Nina Pommerenke, Megumi Shinagawa, Elena Solier Jansà, Maaike van Geijn, Veera Välimäki, Miriam Walchshäusl, Sylvia Watts-Cherry, Julia Wilkens, Ida Wirak Trettevik (Witre Design) ja Aatu Äikiä.

Rennon mielen neulekirja

Tanskalaisen Lærke Baggerin Neulo on tehty hänelle, joka innostuu rouheasta neulejäljestä ja inspiroituu jämälankakorin äärellä. Näin tosin saattaa käydä jokaiselle, joka tutustuu suunnittelijan kirjaan – Baggerin boheemi, rento ote sekä neulomiseen että elämään tuntuu virkistävältä.

Muun muassa paita- ja mekko-ohjeiden lisäksi kirjassa on liuta erinomaisia käytännön vinkkejä. Miksi virkkuukoukku on neulojalle lyömätön apuri? Miten pysyä kärryillä, kun luotavia silmukoita on useita satoja? Jämälankojen käyttöön Bagger antaa kolme eri tekniikkaa, joista neuloja valitsee mieleisensä.

Tanskalainen neuleguru Lærke Bagger tunnetaan ainutlaatuisista neuleista, jämälankojen käytöstä ja anteeksipyytelemättömästä asenteesta.

Lærke Bagger niittää neulepiireissä mainetta uniikilla tyylillään. Baggerin neuleissa (ja elämässä) virheet ovat sallittuja ja osa viehätystä. Yksi hänen opeistaan onkin ”just tie knots”: hän ei päättele langanpäitä vaan solmii ne, jolloin solmut tuovat neuleisiin oman kiinnostavan lisän. Baggerin neuleille tyypillistä on myös brodeeraus sekä jämälankojen ja helmien käyttö. Kirjassa on 15 ohjetta, ja se opastaa yksityiskohtaisin piirroskuvin kaikkiin Baggerin tekniikoihin, joiden avulla ohjeita voi muunnella loputtomasti. Neulo on myös tarina itsestään antamisen rohkeudesta, vastoinkäymisten kääntämisestä vahvuuksiksi, rennosti ottamisesta ja älyttömän hienojen juttujen neulomisesta. Kirja sopii sekä aloitteleville että kokeneille neulojille.