Haluaisitko kasvattaa omat leikkokukkasi, mutta et tiedä, mistä ja miten aloittaa? Pyysimme Kukkatarhurien Sannaliinalta vinkit lajeihin, jotka sopivat aloittelevalle kasviharrastajalle. Saat nyt kaikkiin Kukkatarhurien tilauksiin kaupan päälle pussillisen isotsinnia 'Oklahoma White' -siemeniä! Etu on voimassa 12.5.2024 asti.

Leikkokukkien kasvatuksen aloittaminen on helppoa, sillä jo yksi lavakaulus tai suuri ruukkukin riittää. Jos et ole koskaan viljellyt mitään, kasvatus kannattaa aloittaa maltillisesti parilla, korkeintaan viidellä siemenpussilla. Muutamaan lajikkeeseen keskittyminen tekee harjoittelusta helpompaa ja onnistumisen todennäköisyys kasvaa.

Punakosmos Afternoon White

Jo pienikin pala maata tai lavakaulus riittää oman kukkatarhan perustamiseen.

Kukkatarhurien Sannaliina Mononen vinkkaa, että hyviä ja varmoja lajeja aloittelijalle ovat esimerkiksi tsinniat ja punakosmokset, jotka kukkivat aina ensimmäisiin hallaöihin asti ja innostuvat kukkimaan vain lisää, kun niitä kerää. Auringonkukat, ruiskaunokit ja kehäkukat ovat myös helppoja kasvatettavia.

Sannaliina mainitsee tsinniat myös omiksi suosikeikseen.

– Tsinniat ovat varmoja kasvatettavia ja niitä on helppo käsitellä. Lisäksi niissä on kokovaihtoehtoja.

Isotsinnia Oklahoma White

Auringonkukka Procut Plum 

Näiden leikkokukkien kasvatuksessa onnistut varmasti! Tilaa siemenet tästä

Alle listatut kasvit voit kylvää suoraan maahan ilman esikasvatusta. Lisäksi saat Kukkatarhurien siemenpusseissa erittäin selkeät ja simppelit kasvatusohjeet kullekin leikkokukkalajille.

Tsinniat – kestävää kukintaa

Ruiskaunokki – kukkaniityn sinisilmä

3,90 €
Kauppias: Kukkatarhurit
Toimituskulut: 6,50 €
Toimitusaika: 2–5 arkipäivää
Kuvaus

Ruiskaunokki 'Classic magic'

Centaurea cyanus

Paketissa noin 50 siementä


Tiedot

Elinikä: yksivuotinen
Korkeus: 75-90 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen, vettäläpäisevä multamaa
Kylvöstä kukintaan: 65-80 päivää
Istutusväli: 23 cm,16 taimea/m2
Latvonta: ei tarpeellista
Kestää: kylmää
Kylvösyvyys: 1 cm
Itäminen: 7-14 päivää, 16-18 °C

Kylvö

Kylvä siemenet suorakylvönä paikalleen, kun maa on su- lanut. Ruiskaunokin siemenet voi kylvää myös myöhään syksyllä, jolloin ne kukkivat aikaisin kesällä.

Kylvä siemenet noin 1 cm syvyyteen, sillä pimeys auttaa itämiseen. Pidä kylvös tasakosteana. Suojaa suorakyl- vetyt siemenet aluksi harsolla ja huolehdi kastelusta. Harso ehkäisee paitsi kosteuden ja lämmön haihtumis- ta, myös lintujen ja muiden pieneläinten tuhotöitä.

Ruiskaunokki ‘Classic Magic’ hyötyy tuennasta

Ruiskaunokki on nopeakasvuinen, jonka vuoksi voit kylvää sitä muutaman kerran alkukesästä. Näin takaat ruiskaunokin kukkakimpuissa läpi koko kauden.

Punakosmokset – kimpun kaunistajat

Kehäkukka – kesäkukkien klassikko

3,90 €
Kauppias: Kukkatarhurit
Toimituskulut: 6,50 €
Toimitusaika: 2–5 arkipäivää
Kuvaus

Kehäkukka 'Pacific Apricot Beauty'

Calendula officinalis

Paketissa noin 100 siementä


Tiedot

Elinikä: yksivuotinen
Korkeus: 60 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen, vettäläpäisevä multamaa
Kylvöstä kukintaan: 60 päivää
Istutusväli: 23 cm, 16 taimea/m2
Latvonta: latvonta lisää tasalaatuisten kukkavarsien muodostumista
Pölyttäjille: kyllä
Kestää: kylmää
Kylvösyvyys: 1 cm
Itäminen: 7-14 päivää, 21 °C

Kylvö

Kylvä siemenet suorakylvönä paikalleen, kun pakkaset ovat ohi. Kehäkukan siemenet voi kylvää myös myöhään syksyllä, jolloin ne kukkivat aikaisin kesällä.

Kylvä siemenet noin 1 cm syvyyteen, sillä pimeys auttaa itämiseen. Pidä kylvös tasakosteana. Suojaa siemenet aluksi harsolla ja huolehdi kastelusta. Harso ehkäisee paitsi kosteuden ja lämmön haihtumista, myös lintujen ja muiden pieneläinten tuhotöitä.

Latvo kehäkukka sen ollessa 20 cm pituinen. Latvonta myöhäistää kukintaa, mutta latvonnan myötä kasvi tekee useamman tasalaatuisen oksan.

Auringonkukat – helpot ikisuosikit

 Sannaliinan vinkit aloittelevalle viherpeukalolle

  • Valitse kasvatettavaksi kukkia, jotka eivät vaadi esikasvatusta vaan ne voi kylvää suoraan maahan. Tällaisia ovat muun muassa kehäkukat, ruiskaunokit ja auringonkukat.
  • Huolehdi, että kasvualusta on kuohkea ja multava. Lisää kukkapenkkiin kuohkeaa puutarhamultaa keväällä ennen kylvöä tai esikasvatettujen taimien istutusta.
  • Älä kylvä siemeniä liian tiheään, vaan noudata siemenpussin ohjetta, jotta kukilla on niiden tarvitsema kasvutila.
  • Kasvit tarvitsevat vettä kasvaakseen, joten muista kastella viljelystäsi. Tunnustele kastelun jälkeen onko kasvualusta varmasti kostea upottamalla sormet multaan.
  • Aloita puutarhaharrastus maltilla. Harjoittele joka vuosi muutamalla uudella lajilla, jotta saat onnistumisen kokemuksia!

Kukkatarhurit syntyi rakkaudesta leikkokukkiin

Kukkatarhurit on kahden yrittäjän, Maiju Koskelan ja Sannaliina Monosen, intohimoprojekti, joka syntyi rakkaudesta leikkokukkiin.

– Rakastamme puutarhaelämää ja luonnon rytmissä kulkemista. Haluamme luoda kestävämpää maailmaa ja unelmoimme siitä, että leikkokukat olisivat aidosti luonnonmukainen valinta myös täällä pohjolassa. Kannustamme myös ihmisiä kasvattamaan kukkia itse!

Kukkatarhurien leikkokukkasiementen valikoima on tarkkaan kuratoitu kokonaisuus paitsi suomalaiset kasvuolosuhteet myös estetiikka huomioiden.

– Vuosien kokemuksen ja kokeilujen myötä valikoimamme on hioutunut nykyiselleen. Etsimme siemeniä, joita on vaikeampi saada. Värimaailma on tärkeysjärjestyksessämme ykkönen. Pyrimme tuomaan markkinoilla jo pitkään olleiden vahvojen värien rinnalle pehmeämpiä sävyjä.

Leikkokukkasiementen lisäksi Kukkatarhureilta löytyy kukkasipuleita sekä kasvatus- ja floristiikkatarvikkeita. Yritys myy ainoastaan sellaisia tuotteita, joita Maiju ja Sannaliina itsekin käyttävät. Myös luonnon huomioiminen ja kunnioittaminen on alusta saakka ollut yrityksen ydinarvo.