Haluaisitko kasvattaa omat leikkokukkasi, mutta et tiedä, mistä ja miten aloittaa? Pyysimme Kukkatarhurien Sannaliinalta vinkit lajeihin, jotka sopivat aloittelevalle kasviharrastajalle. Hyödynnä etu: kun ostat Kukkatarhurien tuotteita yli 50 eurolla, saat kaupan päälle pussin Astra Rose -auringonkukansiemeniä. Etu on voimassa 19.11.2023 saakka.

Leikkokukkien kasvatuksen aloittaminen on helppoa, sillä jo yksi lavakaulus tai suuri ruukkukin riittää. Jos et ole koskaan viljellyt mitään, kasvatus kannattaa aloittaa maltillisesti parilla, korkeintaan viidellä siemenpussilla. Muutamaan lajikkeeseen keskittyminen tekee harjoittelusta helpompaa ja onnistumisen todennäköisyys kasvaa.

Punakosmos Afternoon White

Jo pienikin pala maata tai lavakaulus riittää oman kukkatarhan perustamiseen.

Kukkatarhurien Sannaliina Mononen vinkkaa, että hyviä ja varmoja lajeja aloittelijalle ovat esimerkiksi tsinniat ja punakosmokset, jotka kukkivat aina ensimmäisiin hallaöihin asti ja innostuvat kukkimaan vain lisää, kun niitä kerää. Auringonkukat, ruiskaunokit ja kehäkukat ovat myös helppoja kasvatettavia.

Sannaliina mainitsee tsinniat myös omiksi suosikeikseen.

– Tsinniat ovat varmoja kasvatettavia ja niitä on helppo käsitellä. Lisäksi niissä on kokovaihtoehtoja.

Isotsinnia Oklahoma White

Auringonkukka Procut Plum 

Näiden leikkokukkien kasvatuksessa onnistut varmasti! Tilaa siemenet tästä

Alle listatut kasvit voit kylvää suoraan maahan ilman esikasvatusta. Lisäksi saat Kukkatarhurien siemenpusseissa erittäin selkeät ja simppelit kasvatusohjeet kullekin leikkokukkalajille.

Tsinniat – kestävää kukintaa

Ruiskaunokki – kukkaniityn sinisilmä

Punakosmokset – kimpun kaunistajat

Kehäkukka – kesäkukkien klassikko

Auringonkukat – helpot ikisuosikit

 Sannaliinan vinkit aloittelevalle viherpeukalolle

  • Valitse kasvatettavaksi kukkia, jotka eivät vaadi esikasvatusta vaan ne voi kylvää suoraan maahan. Tällaisia ovat muun muassa kehäkukat, ruiskaunokit ja auringonkukat.
  • Huolehdi, että kasvualusta on kuohkea ja multava. Lisää kukkapenkkiin kuohkeaa puutarhamultaa keväällä ennen kylvöä tai esikasvatettujen taimien istutusta.
  • Älä kylvä siemeniä liian tiheään, vaan noudata siemenpussin ohjetta, jotta kukilla on niiden tarvitsema kasvutila.
  • Kasvit tarvitsevat vettä kasvaakseen, joten muista kastella viljelystäsi. Tunnustele kastelun jälkeen onko kasvualusta varmasti kostea upottamalla sormet multaan.
  • Aloita puutarhaharrastus maltilla. Harjoittele joka vuosi muutamalla uudella lajilla, jotta saat onnistumisen kokemuksia!

Kukkatarhurit syntyi rakkaudesta leikkokukkiin

Kukkatarhurit on kahden yrittäjän, Maiju Koskelan ja Sannaliina Monosen, intohimoprojekti, joka syntyi rakkaudesta leikkokukkiin.

– Rakastamme puutarhaelämää ja luonnon rytmissä kulkemista. Haluamme luoda kestävämpää maailmaa ja unelmoimme siitä, että leikkokukat olisivat aidosti luonnonmukainen valinta myös täällä pohjolassa. Kannustamme myös ihmisiä kasvattamaan kukkia itse!

Kukkatarhurien leikkokukkasiementen valikoima on tarkkaan kuratoitu kokonaisuus paitsi suomalaiset kasvuolosuhteet myös estetiikka huomioiden.

– Vuosien kokemuksen ja kokeilujen myötä valikoimamme on hioutunut nykyiselleen. Etsimme siemeniä, joita on vaikeampi saada. Värimaailma on tärkeysjärjestyksessämme ykkönen. Pyrimme tuomaan markkinoilla jo pitkään olleiden vahvojen värien rinnalle pehmeämpiä sävyjä.

Leikkokukkasiementen lisäksi Kukkatarhureilta löytyy kukkasipuleita sekä kasvatus- ja floristiikkatarvikkeita. Yritys myy ainoastaan sellaisia tuotteita, joita Maiju ja Sannaliina itsekin käyttävät. Myös luonnon huomioiminen ja kunnioittaminen on alusta saakka ollut yrityksen ydinarvo.

30.01.2023