Toivotko pihallesi kukkaloistoa ja enemmän pörriäisiä? Tai kyllästyttääkö nurmikon ajelu? Niitty on tavallista nurmea ekologisempi ja viihtyisämpi vaihtoehto, ja sen perustaminen on yksinkertaista. Jo pienikin niittyalue puutarhassa houkuttelee puutarhaan perhosia ja muita hyönteisiä, ja suosimalla kotimaisia luonnonkasveja lisäät puutarhasi monimuotoisuutta.

1. Ei enää nurmikon ajelua

Nurmikko vaatii paljon hoitoa ja ylläpitoa. Jos pihassasi ei tarvita pelialuetta tai muuten vapaata tilaa, voi nurmikon sijaan pihaan istuttaa kukkivan, helppohoitoisen niityn. Tai onko pihallasi kivisiä kohtia tai jyrkkiä rinteitä? Entä suuria puita, joiden alta on hankalaa leikata nurmikkoa? Karu tai vaikeasti hoidettava alue voi olla parhaimmillaan kukkien peitossa.

2. Lisää väriloistoa!

Värikäs kukkaniitty on ilo silmälle. Istuta omalle niityllesi näyttäviä lajikkeita, kuten erilaisia unikkoja, isotsinnioita, kiinanastereita ja leijonankitoja. Myös pölyttäjät suosivat usein värikkäitä kasveja, kuten iso-olkikukkaa, unikkoa, kesäpäivänhattua, punakosmosta, kesäleimua, auringonkukkaa ja kehäkukkaa.

Niityn kukat ovat kauniita, mutta niiden ohella on hyvä muistaa myös heinät. Ne antavat viehättävän vastapainon kukkarunsaudelle ja luovat vaihtelua siroilla muodoillaan – ja toimivat ennen kaikkea pölyttävien hyönteisten suojana niitä syöviä petoja vastaan.

3. Niityn perustaminen on helppoa

Omista suosikkikukista koostuvan niityn voi kasvattaa helposti siemenistä. Innokkaimmat viherpeukalot voivat aloittaa kukkien esikasvattamisen jo aikaisin keväällä, mutta jos hommaan herää vasta kesän kynnyksellä, myös suorakylvettävät siemenet ehtivät kukkia saman kesäkauden aikana. Muun muassa auringonkukka 'Procut® White Lite', sirosudenporkkana 'Green Mist', iso-olkikukka 'White' ja isotsinnia 'Benary's Giant White' ovat tähän tarkoitukseen sopivia lajikkeita.

4. Pölyttäjien avulla enemmän satoa

Suuressa mittakaavassa pölyttäjät ovat elintärkeitä maapallolle. Tiesitkö, että 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä? Pienessä mittakaavassa pölyttäjien määrän romahdusta voi yrittää hidastaa kylvämällä omalle pihalle kukkaniityn, josta löytyy pörriäisille mieluisia kasveja ja suojapaikkoja.

Sen lisäksi, että on ekologisesti tärkeää turvata pölyttäjille sopivat elinolot, se on tuottoisaa myös puutarhurille: puutarhassa, jossa pölyttäjät viihtyvät, myös sato on usein runsaampaa.

5. Oman pihan kukat maljakkoon

Mikäpä olisikaan helpompaa kuin napata oman pihan niityltä kukat suoraan maljakkoon? Kokoa punasävyinen kimppu esimerkiksi oranssina hehkuvista kaliforniantuliunikoista, herkästä pellavasta, reipashenkisistä tarhakehäkukista ja runsaista ryhmäsamettikukista. Sinisävyiseen kimppuun poimit hurmaavia sarjasaippoja, kuivakukkanakin tunnettuja kiinanastereita ja ruiskaunokkeja sekä hunajantuoksuista tuoksupielusta ja pari kiehtovaa tarhaneitoa.