Anniina ja Antti Maukosen perustama MADesign tuo Suomeen pieteetillä valittuja vintagemattoja, jotka sykähdyttävät sielukkuudellaan.

Anniina ja Antti Maukosen rakkaus paimentolaismattoihin roihahti vuonna 2010, kun pari asui Espanjassa. Sieltä he päätyivät reissulle Marokkoon, vuokrasivat pakettiauton ja ostivat pikkukioskista kartan. Ilmastoimattomassa autossa hiki virtasi, mutta tie vei Atlasvuorten karunkauniisiin maisemiin. Vuoristossa vaikutuksen tekivät paitsi maisemat ja paikallisten berberiheimojen elämäntyyli, myös heidän valmistamansa upeat matot.

Ensimmäiset matonhakureissut Antti ja Anniina tekivät pakettiautolla. Nykyään heillä on maastokuorma-auto, johon he ovat rakentaneet minikodin. Sen ansiosta pari voi viettää Marokossa pidempiäkin aikoja. Omien etsintöjen lisäksi mattoaarteita löytyy paikallisten verkostojen avulla.

Reissukokemusten myötä Antti ja Anniina perustivat MADesignin, joka tuo Marokosta Suomeen huolella valittuja mattoja. Useat niistä ovat jopa vuosikymmeniä vanhoja. Materiaalina on käytetty vuoristossa elävien lampaiden laadukasta villaa ja joskus myös kierrätyskankaita. Ennen myyntiä vintagematot tarvittaessa restauroidaan alkuperää kunnioittaen.

– Se, että vanha esine on etsitty ja korjattu aikaa ja vaivaa säästämättä ja voidaan siten käyttää uudelleen, ei ole itsestään selvää, mutta meille se on tämän työn suola, Antti kertoo.

Eri heimojen valmistamissa matoissa on omat tunnistettavat tyylinsä, värityksensä ja symboliikkansa. Yhteistä on se, että tekijälleen ja hänen perheelleen matto on ollut paljon muutakin kuin matto: sitä on voitu käyttää peittona, petinä ja viittana, seinäkoristeena ja jopa satulana. Anniinalle ja Antille on tärkeää ostaa mattoja suoraan paikallisilta ja maksaa taidokkaasta työstä reilu korvaus.

Anniina ja Antti vinkkaavat: nämä 6 asiaa tekevät aidosta marokkolaismatosta erityisen

  • Huippulaatuinen villa. Berber-matoissa käytetään vuoristossa elävän pitkähäntäisen lampaan korkealaatuista villaa. Ominaisuuksiltaan se on erittäin lämmintä, pehmeää, hohtavaa ja kestävää. Villa myös hylkii likaa ja hajuja. Lampaat laiduntavat vapaana paimenen ohjauksessa, eikä niille ole tehty kivuliasta mulesing-käsittelyä.
  • Laadukas käsityön jälki. Kun lanka on kehrätty oikeaoppisesti käsin, kudonta on tiheää ja solmut tiukat, matosta ei irtoa häiritsevästi villaa.
  • Tekijänsä uniikki taidonnäyte. Matonkudonnan perinne on kulkenut suvuissa ja heimoissa jopa vuosituhansia. Jokainen paimentolaismatto on uniikki yksilö, jossa näkyvät niin perinteet kuin tekijänsä omat mieltymykset ja kädenjälki.
  • Vintagematon ainutlaatuisuus ja kestävyys. Vuosikymmeniä vanha paimentolaismatto on ihan eri tavalla sielukas kuin tehtaasta putkahtanut sarjatuotantoverrokkinsa. Paimentolaismatot on valmistettu huolellisesti omaan tarpeeseen ja kestämään käyttöä.
  • Monikäyttöisyys. Matot on usein tehty käännettäviksi: kuviointi näkyy sekä nukkapuolella että sileämmällä alapuolella. Kesällä mattoa on tyypillisesti pidetty sileä ja talvella nukkainen puoli ylöspäin. Kaksipuolisuus tuo iloa myös vaihtelunhaluiselle sisustajalle Suomessa. Pienemmät maton voi lisäksi ripustaa seinälle.
  • Aina muodissa ja sopii kaikkiin tyyleihin. Aito marokkolaismatto sopii niin skandinaavisen pelkistettyyn kuin runsaan värikkääseen kotiin. Erilaisia mattoja on mistä valita vaalean seesteisistä jopa neonvärisiin. Laadukas, käsintehty matto on trendikäs vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Pinkkisävyinen, 30-vuotias Boujaad-matto

Boujaad-heimon mattojen alkuperä on Marrakechin ympäristön tasangoilla. Arviolta 30-vuotiaassa Electric-matossa on Boujaad-matoille tyypilliset kuviot. Taustaväri vaihtelee vaaleanpunaisesta lähes aniliininpunaiseen, ja mattoa koristavat oranssit, vihreät ja siniset kuviot. Maton koko on 160 x 295 cm. 

Tuote on poistunut.

Punaoranssi, 50-vuotias Beni M'Guild -matto

Keski-Atlaksen alueella valmistetut Beni M’Guild -heimon matot ovat tunnettuja korkeasta laadusta sekä intensiivisestä värityksestään. Tämäkin paksu ja jämäkkä yksilö hurmaa pinkin, oranssin ja harmaan sävyillä. Showstopper-matto on kooltaan 180 x 290 cm, ja sen arvioitu ikä on 50 vuotta.

1.415,00 €
Kauppias: MADesign
Toimituskulut: ILMAINEN TOIMITUS (kotiinkuljetus)
Toimitusaika: 1–5 arkipäivää
Kuvaus

Valmistajaheimo: Beni M’Guild

Arvioitu ikä: 50 vuotta

Design & väritys: Kauniisti patinoitunut, laadukas matto upein yksityiskohdin. Hyvä, edullinen matto laatuluokassaan. Takuulla ihastelua keräävä uniikki yksilö.

Solmujen tyyppi: Berber & symmetrinen

Kelta-oranssi, 60-vuotias Taznakht-matto

Blanche-matto on ehtinyt nähdä elämää muutaman sukupolven ajan, sillä sen arvioitu ikä on 60 vuotta. Hehkuvan okran sävyinen Taznakht-heimon villamatto on kooltaan 175 x 290 cm.

1.290,00 €
Kauppias: MADesign
Toimituskulut: ILMAINEN TOIMITUS (kotiinkuljetus)
Toimitusaika: 1–5 arkipäivää
Kuvaus

Valmistajaheimo: Taznakht

Arvioitu ikä: 60 vuotta

Design & väritys: Auringonpolttamaa keltaista valkoisin, mustin ja punaisin yksityiskohdin. Jämäkkä ja laadukas matto Saharan suunnalta. Sopii neutraalin värimaailmansa ansiosta moneen sisustukseen.

Solmujen tyyppi: Berber

Värikäs, 20-vuotias Azilal-matto

Azilal-heimon matot ovat todellisia taidemattoja! Tyypillisesti vaaleapohjaisissa matoissa on abstrakti ja monimuotoinen kuviointi. Väritys voi olla mitä tahansa mustavalkoisesta neonväreihin. Esimerkiksi tämä Puzzle-matto todistaa, ettei käytävämaton tarvitse olla tylsä. Arvioitu ikä on 20 vuotta ja koko 55 x 230 cm.

Tuote on poistunut.

Haluatko nähdä lisää?

MADesign