Maton valintaan vaikuttavat maton käyttötarkoitus, kodin sisustustyyli, lattian väri sekä tilan ja kalusteiden koot. Sopivin matto löytyy helpoiten, kun mattokaupoilla kiinnittää huomioita näihin oleellisiin seikkoihin. Tässä jutussa sisustustoimittaja Anna Aromaa antaa parhaat vinkit maton valintaan.

Maton valinta – näin onnistut

Koolla on väliä

Eteisen maton koko

 • Maton pitäisi alkaa ovensuusta ja jatkua koko kulkuväylän pituudelta naulakolle asti. Käytävämäisen eteisen maton olisi hyvä olla niin leveä, että lattiaa jää näkyville molemmilta sivuilta noin viisi senttiä. Jos pituus ei ulotu seinästä seinään, matto kannattaa kantata, jolloin se pysyy paremmin paikallaan.
 • Tarkista maton paksuus. Reunan tulee olla sen verran matala, ettei siihen vahingossa kompastu ja ettei se estä ovien avaamista. Huomioi tämä myös kanttauksissa.
 • Jos eteiseen tullaan suoraan ulkoa, kannattaa oven eteen hankkia karhea, harjasmainen kuramatto varsinaisen eteismaton lisäksi.
 • Muista, että mikäli eteistilassa on lattialämmitys, lattiaa ei saa peittää kokonaan.

Olohuoneen maton koko

 • Olohuoneen maton koko määritellään sohvaryhmän koon mukaan. Kalusteiden pitäisi mahtua luontevasti maton päälle, joten maton olisi hyvä olla vähintään 20 cm leveämpi kuin sohvan ja lisäksi ulottua sohvan etujalkojen alle.

Ruokailutilan maton koko

 • Ruokapöydän alle sijoitettavan maton, suorakaiteenmallisen tai pyöreän, pitäisi olla niin suuri, että tuolit mahtuvat maton päälle myös silloin, kun pöydässä istutaan.

  Muotoseikkoja

  • Suorakaiteen muotoinen matto sopii lähes kaikkiin tiloihin.
  • Pyöreä matto sopii neliömäiseen huoneeseen, sillä se tavallaan rikkoo tilan kulmikkuutta. Pyöreä matto on myös luonteva valinta pyöreän ruokapöydän alle.
  • Orgaanisen muotoiset, epäsymmetriset matot ovat tämän hetken trendikkäin valinta. Kiinnostavan näköistä ja muotoista mattoa ei kannata peittää esimerkiksi sohvaryhmän alle, vaan antaa sen loistaa huoneen katseenvangitsijana.

  Kuviollinen vai yksivärinen?

  Kuviollinen, värikäs matto tuo hyvää kontrastia sävysävyyn sisustettuun kotiin. Nyt suositaan erityisesti käytettynä hankittuja itämaisia mattoja, joissa on vahvat väriyhdistelmät sekä mattoja, joissa on graafisia väripintoja.

  Yksivärinen matto puolestaan tasapainottaa runsasta sisustusta. Jos kodissa on paljon kuviollisia sisustustekstiilejä, tulee kokonaisuudesta helposti levoton, jos mattokin on kuviollinen.

  Maton väriä valittaessa kannattaa huomioida lattian väri, koska matto on parhaimmillaan silloin, kun sen värit erottuvat selkeästi lattiasta. Tummalle lattialle sopivat parhaiten vaaleat matot, vaalealle taas tummat ja värikkäät matot.

  Maton voi myös valita sävysävyyn lattian kanssa, mutta kokonaisuudesta saattaa tulla helposti lattea tai tunkkainen. Jos maton ja lattian sävyt ovat samat, silloin matossa olisi hyvä olla jokin asia, kuten näyttävä struktuuri, joka erottaa sen lattiasta. Esimerkiksi rouhea villamatto on mainio valinta myös saman sävyisen lattian pariksi.

  Sopiva materiaali

  Maton materiaalin valintaan vaikuttavat maton käyttötarkoitus ja kodin sisustustyyli.

  • Kovista luonnonkuiduista kudotut matot, kuten sisal-, kookos- ja juuttimatot, kestävät kulutusta ja hylkivät likaa. Ne sopivat hyvin eteiseen mutta lisäksi esimerkiksi oleskelutiloihin.
  • Keinokuituiset ja kierrätysmuovista valmistetut matot sietävät hyvin kosteutta, joten myös ne soveltuvat eteiseen. Jos kodista löytyy lemmikkejä, kannattaa välttää keinokuituisia mattoja, joista on vaikea saada irti etenkin lyhyitä karvoja.
  • Sileät viskoosimatot ovat keveitä ja helppoja käsitellä. Niiden silkkimäinen pinta heijastaa valoa ja saa maton värin näyttämään erilaiselta eri valoissa.
  • Villamatto on hyvä valinta olohuoneeseen. Villa on akustoiva, kestävä ja likaa hylkivä materiaali, joka on helppo imuroida puhtaaksi. Kudotun villamaton voi tarvittaessa kääntää nurinpäin, jos toinen puoli likaantuu.
  • Eläväpintaiset paperinarumatot ovat kasvattaneet suosiotaan. Paperinarumattoihin voidaan käyttää usein muitakin kuituja, esimerkiksi puuvillaa, eri suhteissa.
  • Mattoa ostettaessa on hyvä tarkistaa myös, millainen pohja matossa on ja mitä kemikaaleja maton valmistusprosessissa on käytetty.

  Tutustu mattovalikoimaamme täällä!