Parolan Rottingin rakastetuimpia kalusteita on Aulis-riipputuoli, joka täydentää suomalaisten olohuoneiden sohvaryhmiä ja toimii huoneen tilanjakajana tai katetun terassin näköalapaikkana. Poimi jutustamme Anna Aromaan vinkit riipputuolin sijoitteluun ja kurkkaa ohjeet, joilla rottinkikalusteesi pysyy kunnossa pitkään.

”Olen nähnyt sisustustoimittajan työssäni monta suomalaista kotia, joiden kattoon on ripustettu Parolan Rottingin perustajan Aulis Herrasen suunnittelema klassinen riipputuoli. Sisällä olohuoneessa se killuu poikkeuksetta ikkunan edustalla. Maiseman tarkkailu, olipa kyseessä sitten urbaani kaupunkimaisema tai seesteinen luontonäkymä, on rentouttavaa puuhaa hiljalleen keinuvassa riipputuolissa.

Niissä kodeissa taas, joista löytyy takka, on riipputuoli ripustettu usein siten, että tuolista on suora näköyhteys tulisijaan. Asukkaiden mielestä tuleen tuijottelu on lähes hypnoottista! Pitää tosin muistaa, että rottinkikalustetta ei saa sijoittaa liian lähelle tulisijaa tai kuumaa patteria, sillä ne kuivattavat rottinkia, jolloin nauhasidokset ja muut pienemmät osat saattavat katkeilla käytössä.” 

Riipputuolin paikka

Riipputuoli tarvitsee tilaa ympärilleen. Jos se sijoitetaan huoneen nurkkaan, pitää seinän ja istuimen väliin jäädä vähintään 50 cm tyhjää tilaa.

Riipputuolilla voi hyvin korvata sohvaryhmän nojatuolin: käsintehty, muodoiltaan kaareva istuin sopii matalan ja linjakkaan sohvan seuraksi. Rottinginvärinen riipputuoli on luonteva väripari esimerkiksi vihreälle, siniselle ja ruskealle. Musta riipputuoli puolestaan sopii terävöittämään harmaata ja beigeä sohvaa.

Avarassa tilassa riipputuolia voi käyttää myös tilanjakajana vaikkapa avokeittiön ja oleskelutilan välissä. Se on myös mitä mainioin kaluste lastenhuoneeseen – kannattaa kuitenkin huomioida, ettei tuoli kestä kiipeilyä tai pomppimista.

Aulis-riipputuolin ilmettä voi muokata erivärisillä istuintyynyillä. Suomessa kierrätysmateriaaleista valmistettu Lempeä-lepopatja sopii paitsi riipputuoliin myös Parolan Rottingin nojatuoleihini. Tutustu pehmustevalikoimaan paremmin täällä.

Rottinkikalusteen hoito

Rottinkikaluste olisi hyvä pyyhkiä kerran kuukaudessa kostealla imukykyisellä liinalla, ettei lika ei pääse pinttymään rottingin pinnalle. Veteen voi lisätä tipan mietoa pesuainetta, kuten mäntysuopaa tai Marseille-saippuaa.

Jos rottinkikaluste pääsee kastumaan, siihen muodostuu helposti tummentumia. Kalusteen voi ensin pestä pintahomepesuaineella, ja sen kuivuttua hioa pintaa kevyesti hienolla hiomapaperilla.

Rottinki on trooppinen puulaji, ja se pitää ilman suhteellisesta kosteudesta. Rottinkikalusteet sopivatkin parhaiten sisätiloihin sekä katetuille terasseille ja parvekkeille. Taivasalle sateen tai paahtavan auringon armoille rottinkikalusteita ei kannata jättää, sillä veden ja lämmön yhdistelmä on rottingille vahingollista ja aiheuttaa halkeilua sekä pinnan harmaantumista ja ravistumista.

Hoito-ohjeet: Parolan Rottinki

Tutustu Parolan Rottingin koko valikoimaan!

13.03.2023