Puinen leikkuulauta on keittiön vakiovaruste, joka sopii niin ruoanlaittoon kuin tarjoiluun. Ruokatoimittaja Riikka Väliahde kertoi miten puista leikkuulautaa kannattaa huoltaa, mitä hän ei itse tekisi leikkuulaudalle ja mitä hän tarkoittaa ”edustuslaudalla”.
Miten puista leikkuulautaa hoidetaan?
”Arjessa leikkuulaudalle riittää yksinkertaisesti kevyt pesu. Jos leikkaat leipää tai vaikka pullaa laudalla, pyyhkäisy riittää. Vihannesten, kalan ja lihan jälkeen lauta pestään tiskiharjalla ja -aineella.
Ravintolassa työskennellessäni keittiömestari neuvoi huuhtelemaan laudan lopuksi kylmällä vedellä, jotta puunsyyt eivät jää auki. Teen edelleen niin, vaikka en tiedä, onko juttu ihan totta. Tärkeintä on kuivattaa lauta pystyasennossa niin, että molemmat puolet saavat ilmaa, jotta lauta kuivuu tasaisesti eikä väänny. En koskaan laittaisi puista leikkuulautaa tiskikoneeseen tai liottaisi pitkään vedessä.
Jos lauta on kulunut paljon ja siinä on paljon veitsen viiltoja, sen voi jopa hioa hiekkapaperilla ja sitten öljytä.”
Onko jotain ruokaa, jota ei voisi käsitellä puisella leikkuulaudalla?
”Puisella laudalla voi leikata mitä vaan sipulista lihaan ja kalaan. Puhdista lauta heti käytön jälkeen ja pidä huolta, että se on hyvin öljytty. Voimakkaan värisen vihannekset, kuten punajuuri, voivat värjätä laudan pintaa. Kotona pidänkin yhtä leikkuulautaa ’edustuslautana’, jolla leikkaan lähinnä leipää ja jonka voi kantaa pöytään tarjolle. Monet puiset leikkuulaudat ovat kauniita ja sopivat siksi myös tarjoiluastioiksi.”
Mitä etuja puisella leikkuulaudalla on esimerkiksi muoviseen leikkuulautaan verrattuna?
”Puisessa leikkuulaudassa parasta on käyttömukavuus. Veitsi liikkuu laudalla sulavammin, ja puinen pinta kuluttaa veistä vähemmän. Jos leikkuulaudassa ei ole tassuja, voit kostuttaa keittiöliinan tai rätin ja laittaa sen leikkuulaudan alle. Näin lauta ei luistele työtasolla, ja pilkkominen on mukavaa.”
Tutustu valikoimamme puisiin leikkuulautoihin!