Tamperelaiset Jonna Hietala ja Sini Kramer perustivat Laineen, koska halusivat tehdä kunnianhimoisen, erilaisen neulelehden. Sittemmin kustantamon lehdet ja kirjat ovat mullistaneet käsityksiä siitä, miltä neulonnan tulee näyttää.

Yhteen heidät saattoi tuubihuivi. Tai tarkemmin ottaen langat, neulepuikot ja tamperelaisen lankakaupan näyteikkuna. Se oli nimittäin niin puhutteleva, että Sini Kramerin oli pakko astua liikkeeseen sisään, vaikkei hän ollut vuosikausiin neulonut mitään.

Kerä-lankakauppaa pyöritti Jonna Hietala. Hän oli perustanut liikkeen työskenneltyään pitkään aikakauslehtialalla. Käsityöt olivat olleet tärkeä osa Jonnan elämää pienestä pitäen.

– Itse taas en oikeastaan tykännyt neulonnasta lapsena ja nuorena. Sen sijaan askartelin ja pidin monenlaisesta käsillä tekemisestä, Sini kertoo.

Talvella 2013 ostetut langat ja niistä valmistunut huivi muuttivat kuitenkin kaiken. Neulomisesta tuli psykologina työskentelevälle Sinille tärkeä harrastus, ja piipahdellessaan lankakaupassa tiuhaan hän tutustui Jonnaan.

Laine-lehti tunnetaan selkeälinjaisista, ajattomista neulemalleistaan. "Pitsihempeilyä meillä ei ole", Sini kuvaa. Uusimmissa mallistoissa on entistä enemmän värejä. Kuva on tuoreimmasta Laine 15 -lehdestä.

 

Jossain vaiheessa Jonna otti Sinille puheeksi haaveensa: korkeatasoisen neulelehden, jollainen markkinoilta puuttui. Jonnalla oli pitkä kokemus kustannusalasta ja lankakaupan myötä kontaktit neulesuunnittelijoihin. Sinille taas brändäys ja toiminta kansainvälisesti olivat ruokablogin ansiosta tuttua. Molemmat jakoivat näkemyksen tinkimättömästä visuaalisuudesta.

– Halusimme tehdä lehden, jota meidän kaltaisemme ihmiset haluaisivat lukea. Ajattelimme, että kyllä maailmassa on muitakin, joita tämä puhuttelee, ja lähdimme tekemään lehteä ennakkoluulottomasti englanniksi, Sini kertoo.

Ensimmäiset Laine-lehdet syntyivät iltaisin ja viikonloppuisin kaksikon päivätöiden ohella. Nykyään englanninkielisen lehden lisäksi Laine Publishing tuottaa suomenkielistä lehteä sekä kustantaa kirjoja. Kahden intohimoisen neulojan unelmasta kasvanut kustantamo työllistää 11 ihmistä.

– Haluamme rakentaa ja tukea uudenlaista käsityöperinnettä ja tuoda myös Suomeen kansainvälisiä neuletrendejä. Meille Laine on alusta asti ollut paitsi neule- myös muotilehti, joka erottuu upealla kuvamaailmallaan. Tätä suuntaa haluamme edelleen vahvistaa.

Laine sai alkunsa Jonnan ja Sinin jaetusta intohimosta käsitöitä kohtaan sekä halusta luoda visuaalisesti kunnianhimoinen, kiinnostava ja inspiroiva lehti kaikille neulojille. Ajatonta tyyliä huokuvat kirjat ja lehdet houkuttelevat palaamaan ääreensä yhä uudelleen.

Kotimainen vastine huippusuosituille islantilaisneuleille – Neulottu Kalevala

Miltä näyttää kansanrunous neulottuna? Miten villapaita voi olla samaan aikaan vaate ja kertomus? Kirjailija ja neulesuunnittelija Jenna Kostet tunnetaan useista hittineuleistaan. Uutuuskirja Neulottu Kalevala sisältää 18 Kalevalan runoista inspiraationsa saanutta ohjetta. Kirja tarjoaa kotimaisen vastineen huippusuosituille islantilaisneuleille.

36,90 €
Kauppias: Laine Publishing
Toimituskulut: 6,40 €
Toimitusaika: 3–4 arkipäivää
Kuvaus

Miltä näyttää kansanrunous neulottuna? Miten villapaita voi olla samaan aikaan vaate ja kertomus?

Jenna Kostetin Neulottu Kalevala sisältää 18 Kalevalan runoista inspiraationsa saanutta neuleohjetta, kuten Suolaulu-paidan, Joukahainen-sukat ja Pohjolan neito -takin. Niiden taidokkaat kirjoneulekuviot ovat saaneet vaikutteita suomalaisista, skandinaavisista ja baltialaisista perinneneuleista. Neuleissa näkyvät itämerensuomalaiset myyttiset kertomukset, muinaiset symbolit, uskomusolennot ja luonto. Samalla ne tarjoavat kotimaisen vastineen huippusuosituille islantilaisneuleille.

Kaikki kirjan neuleet neulotaan yhtenä kappaleena, ja kirjoneuleissa käytetään vain kahta väriä kerrallaan – siksi ne onnistuvat myös vähemmän kokeneelta neulojalta. Ohjeissa hyödynnetään monipuolisesti sekä ohuempia että paksumpia lankoja, ja neulojalle tarjotaan useita lankavaihtoehtoja.

Jenna Kostet on kirjailija ja neulesuunnittelija, joka tunnetaan useasta hittineuleestaan, kuten Suolaulu-paidasta. Hän on myös julkaissut useita historiallisia romaaneja ja lastenkirjoja.

Kieli

Ihana sukkaensyklopedia, jonka ohjeiden pariin haluat palata yhä uudelleen

52 x villasukat -kirja sisältää 52 houkuttelevaa sukkaohjetta. Joukossa on sekä helppoja että haastavampia ohjeita, joissa käytetään monipuolisesti eri lankoja ja tekniikoita. Suunnittelijoina on vakuuttava joukko koti- ja ulkomaisia neulesuunnittelijoita.

39,90 €
Kauppias: Laine Publishing
Toimituskulut: 6,40 €
Toimitusaika: 3–4 arkipäivää
Kuvaus

52 x villasukat on Laine Publishingin ensimmäinen neulekirja. Se sisältää 52 ohjetta 46 suunnittelijalta ja on todellinen sukkaneulojan perusteos. Mallit on kuvattu ja kirjan 256 sivua taitettu kauniisti – taattuun ja rakastettuun Laine-tyyliin.

52 x villasukat -kirja sisältää 52 sukkaohjetta, joissa käytetään monipuolisesti erilaisia lankoja ja tekniikoita – niin helppoja kuin haastaviakin. Se on jokaisen neulojan unelma, oikea sukkaensyklopedia, johon voi palata vuodesta toiseen.

Mallien suunnittelusta vastaavat seuraavat koti- ja ulkomaiset suunnittelijat: Heidi Alander, Fiona Alice, Gina Baglia, Ainur Berkimbayeva, Katrine Birkenwasser, Karen Borrel, Sachiko Burgin, Diana Clinch, Verena Cohrs, Valentina Consalvi, Rachel Coopey, Nele Druyts, Marion Em, Lindsey Fowler, Fabienne Gassmann, Lucinda Guy, Dawn Henderson, Anja Heumann, Tiina Huhtaniemi, Caitlin Hunter, Mieka John, Amanda Jones, Joséphine & the seeds, Pauliina Karru, Isabell Kraemer, Tatiana Kulikova, Joji Locatelli, Erika López, Andrea Mowry, Paula Pereira, Rosa Pomar, Elena Potemkina, Amelia Putri, Emily Joy Rickard, Mona Schmidt, Nataliya Sinelshchikova, Marceline Smith, Minna Sorvala, Helen Stewart, Charlotte Stone, Becky Sørensen, Niina Tanskanen, Natalia Vasilieva, Kristine Vejar, Kajsa Vuorela ja Mariya Zyaparova.

Kieli

 

 Tutustu Laine Publishingin koko valikoimaan