Tamperelaiset Jonna Hietala ja Sini Kramer perustivat Laineen, koska halusivat tehdä kunnianhimoisen, erilaisen neulelehden. Sittemmin kustantamon lehdet ja kirjat ovat mullistaneet käsityksiä siitä, miltä neulonnan tulee näyttää.
Yhteen heidät saattoi tuubihuivi. Tai tarkemmin ottaen langat, neulepuikot ja tamperelaisen lankakaupan näyteikkuna. Se oli nimittäin niin puhutteleva, että Sini Kramerin oli pakko astua liikkeeseen sisään, vaikkei hän ollut vuosikausiin neulonut mitään.
Kerä-lankakauppaa pyöritti Jonna Hietala. Hän oli perustanut liikkeen työskenneltyään pitkään aikakauslehtialalla. Käsityöt olivat olleet tärkeä osa Jonnan elämää pienestä pitäen.
– Itse taas en oikeastaan tykännyt neulonnasta lapsena ja nuorena. Sen sijaan askartelin ja pidin monenlaisesta käsillä tekemisestä, Sini kertoo.
Talvella 2013 ostetut langat ja niistä valmistunut huivi muuttivat kuitenkin kaiken. Neulomisesta tuli psykologina työskentelevälle Sinille tärkeä harrastus, ja piipahdellessaan lankakaupassa tiuhaan hän tutustui Jonnaan.
Laine-lehti tunnetaan selkeälinjaisista, ajattomista neulemalleistaan. "Pitsihempeilyä meillä ei ole", Sini kuvaa. Uusimmissa mallistoissa on entistä enemmän värejä. Kuva on tuoreimmasta Laine 15 -lehdestä.
Jossain vaiheessa Jonna otti Sinille puheeksi haaveensa: korkeatasoisen neulelehden, jollainen markkinoilta puuttui. Jonnalla oli pitkä kokemus kustannusalasta ja lankakaupan myötä kontaktit neulesuunnittelijoihin. Sinille taas brändäys ja toiminta kansainvälisesti olivat ruokablogin ansiosta tuttua. Molemmat jakoivat näkemyksen tinkimättömästä visuaalisuudesta.
– Halusimme tehdä lehden, jota meidän kaltaisemme ihmiset haluaisivat lukea. Ajattelimme, että kyllä maailmassa on muitakin, joita tämä puhuttelee, ja lähdimme tekemään lehteä ennakkoluulottomasti englanniksi, Sini kertoo.
Ensimmäiset Laine-lehdet syntyivät iltaisin ja viikonloppuisin kaksikon päivätöiden ohella. Nykyään englanninkielisen lehden lisäksi Laine Publishing tuottaa suomenkielistä lehteä sekä kustantaa kirjoja. Kahden intohimoisen neulojan unelmasta kasvanut kustantamo työllistää 11 ihmistä.
– Haluamme rakentaa ja tukea uudenlaista käsityöperinnettä ja tuoda myös Suomeen kansainvälisiä neuletrendejä. Meille Laine on alusta asti ollut paitsi neule- myös muotilehti, joka erottuu upealla kuvamaailmallaan. Tätä suuntaa haluamme edelleen vahvistaa.
Laine sai alkunsa Jonnan ja Sinin jaetusta intohimosta käsitöitä kohtaan sekä halusta luoda visuaalisesti kunnianhimoinen, kiinnostava ja inspiroiva lehti kaikille neulojille. Ajatonta tyyliä huokuvat kirjat ja lehdet houkuttelevat palaamaan ääreensä yhä uudelleen.
Kotimainen vastine huippusuosituille islantilaisneuleille – Neulottu Kalevala
Miltä näyttää kansanrunous neulottuna? Miten villapaita voi olla samaan aikaan vaate ja kertomus? Kirjailija ja neulesuunnittelija Jenna Kostet tunnetaan useista hittineuleistaan. Uutuuskirja Neulottu Kalevala sisältää 18 Kalevalan runoista inspiraationsa saanutta ohjetta. Kirja tarjoaa kotimaisen vastineen huippusuosituille islantilaisneuleille.
Ihana sukkaensyklopedia, jonka ohjeiden pariin haluat palata yhä uudelleen
52 x villasukat -kirja sisältää 52 houkuttelevaa sukkaohjetta. Joukossa on sekä helppoja että haastavampia ohjeita, joissa käytetään monipuolisesti eri lankoja ja tekniikoita. Suunnittelijoina on vakuuttava joukko koti- ja ulkomaisia neulesuunnittelijoita.