Syyskylvön avulla aikaistat ensi vuoden kukkasatoa. Kurkkaa vinkit ja lajikkeet, joiden siemenet voit pistää maahan muhimaan loppusyksystä!

Vielä syksyllä on mahdollisuus kylvää kukkia, joiden siemenillä on kova kuori. Tyypillisesti tällaiset siemenet itävät hitaasti, ja syyskylvöllä niiden kukkimista voi aikaistaa tulevan vuoden puolelta.

Syksyllä kylväessä ajoitus on tärkeää, sillä liian aikaisin kylvetyt siemenet saattavat lähteä itämään jo syksyn aikana. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa syyskylvö kannattaa tehdä syyskuun lopulla tai lokakuun puolella, mutta tärkeintä on kylvää ennen kuin maa ehtii jäätyä.

Maata voi valmistella rikkaruohoja poistamalla ja maata kuohkeuttamalla, jotta se läpäisee hyvin vettä. Syksyn sateet ja talven lumi hoitavat kastelemisen. Voit myös suojata kylvöalueen halutessasi kevyellä katteella, vaikka havuilla, mutta monesti siemenet selviävät hyvin ilman lisäsuojaa.

Kukkalajikkeet, joita voit kylvää syksyllä – 8 esimerkkiä:

Ikoniset unikot

Syyskylvettyjen unikkojen kukintaa saa ihastella jo tavallista aiemmin alkukesästä. ’Colibri® Ballerina Dreams’ on Kukkatarhureiden oma sekoitus persikkaisina, lohenpunaisina ja valkoisina kukkivien unikkojen siemeniä, ja tämän sekoituksen siemenet kannattaa taimettaa ennen kasvupaikalle istuttamista.

Tuote on poistunut.

Sopivasti kukkoilua

Korkeiksi kasvavat tarhakukonkannukset aloittavat kesän näyttävällä tavalla. Valikoimasta löydät eri sävyissä hehkuvia tarhakukonkannuksia, joista voi yhdistellä omaa silmää miellyttävän kokonaisuuden. Tarhakukonkannuksia ei tarvitse esikasvattaa syyskylvöä varten.

Auringonpaiste kukkapenkissä

Kirkkaan keltaisena hehkuva kehäkukka 'Pacific Apricot Beauty' kiinnittää katseen niin kukkapenkissä kuin kimpussakin. Herttainen kehäkukka kannattaa latvoa noin 20 senttimetrin pituisena. Latvonnan avulla kasvi tekee useamman tasalaatuisen oksan.

Tuote on poistunut.

Suukkoja sinulle

Tummanpuhuva koristeporkkana on kaunis sellaisenaan mutta myös hyvä täytekukka erilaisiin asetelmiin. Kukintojen purppurainen väri on verrattain harvinainen näky puutarhoissa – tässä on loistava kukka heille, jotka etsivät pihalleen jotain erilaista.

Tuote on poistunut.

Nimensä veroinen

Nopeakasvuisuutensa ansiosta ruiskaunokkia voi kylvää muutaman kerran alkukesästä, mutta suoranaisen varaslähdön kukintaan saa syyskylvöllä. Suloinen ’Classic Magic’ -lajike kasvaa melko korkeaksi, eli sitä kannattaa kasvukautena tukea. Tässä on hyvä lajike innokkaille kukka-asetelmien tekijöille, sillä näitä kukkia saa kylvöjen määrästä riippuen poimia koko kasvukauden ajan.

3,90 €
Kauppias: Kukkatarhurit
Toimituskulut: 6,50 €
Toimitusaika: 2–5 arkipäivää
Kuvaus

Ruiskaunokki 'Classic magic'

Centaurea cyanus

Paketissa noin 50 siementä


Tiedot

Elinikä: yksivuotinen
Korkeus: 75-90 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen, vettäläpäisevä multamaa
Kylvöstä kukintaan: 65-80 päivää
Istutusväli: 23 cm,16 taimea/m2
Latvonta: ei tarpeellista
Kestää: kylmää
Kylvösyvyys: 1 cm
Itäminen: 7-14 päivää, 16-18 °C

Kylvö

Kylvä siemenet suorakylvönä paikalleen, kun maa on su- lanut. Ruiskaunokin siemenet voi kylvää myös myöhään syksyllä, jolloin ne kukkivat aikaisin kesällä.

Kylvä siemenet noin 1 cm syvyyteen, sillä pimeys auttaa itämiseen. Pidä kylvös tasakosteana. Suojaa suorakyl- vetyt siemenet aluksi harsolla ja huolehdi kastelusta. Harso ehkäisee paitsi kosteuden ja lämmön haihtumis- ta, myös lintujen ja muiden pieneläinten tuhotöitä.

Ruiskaunokki ‘Classic Magic’ hyötyy tuennasta

Ruiskaunokki on nopeakasvuinen, jonka vuoksi voit kylvää sitä muutaman kerran alkukesästä. Näin takaat ruiskaunokin kukkakimpuissa läpi koko kauden.