Kun hankit itsellesi sopivimman paistinpannun, saat keittiöön pitkäikäisen kaverin. Ruokatoimittaja Annika Elomaan vinkeillä teet valistuneen valinnan!

Pinnoitetut paistinpannut tuntuvat olevan hyvin suosittuja. Mikä syy sille on?

”Suosion syy piilee siinä, että pinnoitettu paistinpannu sopii kaikkeen paistamiseen. Sitä on helppo käyttää ja puhdistaa.”

Monesti sanotaan, että pannun pinnoitetta tulee varoa. Miten pinnoitteen ja pannun käyttöikää voi pidentää?

”Käyttöikää voi pidentää käyttämällä pannun kanssa vain puisia, silikonisia tai muovisia työvälineitä. Metalliset työvälineet vahingoittavat pannujen pinnoitetta ja heikentävät sen tehoa.

Pinnoitetun paistinpannun ylikuumentamista tulee myös välttää. Pinnoitetulle paistinpannulle kannattaa laittaa paistorasvaa tai pari ruokalusikallista vettä ennen ruoan lisäämistä. Kun vesi kiehuu tai rasva muuttuu kullanruskeaksi, pannu on valmis paistamiseen.

Pinnoitetut alumiiniset ja teräksiset keitto- ja paistoastiat voi pestä käsin käsitiskiaineella tai astianpesukoneessa, mutta pannun olisi hyvä antaa jäähtyä ennen pesemistä.”

Entä voiko pinnoitetun paistinpannun laittaa uuniin?

”Tämä on pannukohtaista ja riippuu usein paistinpannun kahvasta. Metallikahvaiset paistoastiat kestävät paremmin uunilämpötilaa (max 270°C) kuin muovikahvaiset (max 150°C).”

Ja vielä yksi kysymys pinnoitetuista paistinpannuista: onko keraaminen pannu pinnoitettu pannu?

”Eri tuotemerkeillä on erinimisiä pinnoitteita, myös se montako kerrosta pinnoitetta on pannun pinnassa, vaikuttaa pannun kestävyyteen. Keraaminen pannu on käsitelty silikaattipohjaisella pinnoitteella. Se kestää kuumia lämpötiloja ja sillä voi paistaa vähällä rasvalla tai kokonaan ilman rasvaa, ja se sopii varsinkin kalan, vihannesten ja munien paistamiseen. Keraamista pannua pestään samalla tavalla kuin pinnoitettua pannua.”

Entä teräspannu – miten sitä tulisi käyttää, jotta ruoka ei tarttuisi kiinni?

”Anna pannun lämmetä liedellä, ja kokeile lämpötilaa lisäämällä pannulle pieni tilkka vettä. Kun vesipisarat yhdistyvät ennen pannun pinnalta haihtumista, on teräspannu sopivan lämmin käyttöön. Tämän jälkeen voit poistaa ylimääräisen veden ja lisätä paistorasvan. Jos rasvan lisää liian viileälle pannulle tai pannu kuumenee liikaa, ruoka voi tarttua pannuun.”

Voiko teräspannun laittaa uuniin?

”Teräspannut kestävät jopa 270°C asteen lämpötilaa. Niitä voi siis huoletta käyttää uunissa.”

Mitä hyötyjä teräspannulla on esimerkiksi pinnoitettuun tai valurautapannuun verrattuna?

”Kuumennettu teräspannu ruskistaa ruoan rapeaksi hetkessä, sillä teräspannu kuumenee nopeammin kuin esimerkiksi valurautapannu. Teräspannuissa ei myöskään ole käytössä kuluvia pinnotteita ja ne voi pestä astianpesukoneessa.”

Entä onko jotain ruokakohtaisia vinkkejä, joita kannattaa ottaa huomioon teräspannun käytössä?

”Valkuaispitoisten ruokien, kuten tofun, valkoisen kalan tai kananmunan kanssa teräspannulla ei kannata kitsastella paistorasvassa. Kun teräspannulla kypsentää vaikka pihvejä tai broilerinfileitä, kannattaa niihin paistaa rauhassa herkullinen paistopinta ennen kääntämistä.”

Voiko valurautapannua käyttää induktioliedellä? Entä uunissa?

”Valurautaista pannua voi käyttää kaikilla lämmönlähteillä, myös induktiolla. Valurauta laajenee lämmetessään, joten pannu kannattaa lämmittää keskiteholla, erityisesti induktioliedellä käytettäessä. Liian nopeasti kuumetessa valurautapannu saattaa haljeta.

Kaikkien liesityyppien lisäksi valurautapannua voi käyttää myös uunissa (240–270°C astetta tuotteesta riippuen). Esim. tarte tatinin tai muiden keikauspiirakoiden valmistuksessa valurautapannu on ehdottoman hyvä!”

Miksi valurautapannua käytetään usein lihan paistamisessa?

”Pannu johtaa ja sitoo lämpöä hyvin. Isokaan lihapala ei jäähdytä pannua, vaan saa pannulla kauniin paistopinnan. Valurautapannu kestää korkeita lämpötiloja ja sopii myös esimerkiksi liekitykseen.”

Miten valurautapannu puhdistetaan oikeaoppisesti?

”Emaloitu valurautapannu pestään kuumalla vedellä ja astianpesuaineella ilman hankaavia välineitä. Emaloimaton valurautapannu pestään kuumalla vedellä ilman pesuainetta ja kuivataan huolellisesti paperilla tai kuumennetaan lämpimällä liedellä kuivaksi.”

Onko valurautapannun käyttöikä todella lähes ikuinen, jos sitä hoidetaan oikein?

”Näin on.”

Kaikki ruoanlaittovälineet löydät täältä