Muotoilija ja kuvittaja Hilja Kaitila värjää Lahdessa kotimaista villaa huikeilla sävyillä. 

Kun Hilja Kaitila aloitti vuosien tauon jälkeen neulomisen uudelleen, hän huomasi pian, kuinka hankalaa oli löytää lankoja inspiroivissa sävyissä.

– Olen ihminen, joka rakastaa erityisesti kirkkaita värejä ja niiden yhdistämistä. Muistan, kuinka minua kenkutti, miten rajallisia lankavalmistajien värikartat olivat, kertoo Hilja.

Eräänä päivänä Lontoossa hän sattui työmatkallaan Loop-lankakauppaan, joka oli kattoa myöten täynnä värikkäitä lankoja.

– Ne tekivät lähtemättömän vaikutuksen! Se oli myös ensimmäinen hetki, kun tajusin, että lankojahan voi värjätä itse. Uteliaisuuteni heräsi: jos ulkomaista merinoa voi värjätä niin näyttävästi, miksei suomalaista villaakin.

dyecat studio langat

 Käsinvärjättyjä Kitten-sukkalankoja dyecat STUDIOn valikoimista. ”Värjäykseen käytämme happovärejä. Ne ovat jauhemaista pigmenttiä, joka kiinnittyy villan proteiiniin. Happona meillä käytetään ihan tavallista etikkaa”, kertoo Hilja.

 

Hiljalle oli selvää, että hän haluaa värjätä juuri Suomessa tuotettua villaa. Lapsena hänen kotitilallaan asusteli pieni lauma lampaita, joten eläimet, niiden hoito ja prosessi, miten villasta tulee lankaa, olivat tuttuja. Sekä tietenkin kotimaisesta langasta neulominen.

– Suomessa on erinomaisia kotimaisia lammasrotuja, joiden villa on ensiluokkaista materiaalia. Haluan toiminnallani tukea suomalaisen villan ja sen käyttöperinteen jatkumista. Kotimainen villa taipuu moneen niin värjäyksen kuin käytettävyyden kannalta.

Lankojen värjääminen ja dyecat STUDIOn pyörittäminen on vain yksi Hiljan ammateista. Päätyökseen Lahdessa ja Lontoossa opiskellut moniosaaja tekee kuvituksia ja suunnittelee ajoneuvoja. Hänelle itselleen neulominen on rauhoittumista.

– Minulla saattaa olla jokin muotoilullisesti vaikea pähkinä mietittävänä, ja neuloessa aivot pääsevät rentoon tilaan, jossa yhtäkkiä saatan ymmärtää asian ja löytää siihen ratkaisun.

Hilja neuloo dyecat STUDIOn langoista, jotta hän tietää tarkkaan, miten ne toimivat. Samalla hän huomioi, mitä asioita uusia sävyjä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon.

– Päällimmäisenä tunteena on kuitenkin se, että olen ihan tohkeissaan, kun viimeinkin pääsen neulomaan juuri niistä väreistä, joista olen aina halunnut!

dyecat studio sukat

Valmista neuletta dyecat STUDIOn langoista. ”Tällä hetkellä neulon itse pitsisukkia Kitten-sukkalangasta ja pyöreähelmaista, 80-luvun inspiroimaa oversize-neuletta Kampalanka DK:sta”, kertoo Hilja.

Dyecat STUDIOn sukkalangat ovat käsinvärjättyjä vahvikkeellisia villalankoja, jotka sopivat loistavasti neulottaviksi itsekseen tai värikkäinä kirjoneuleina. Voit myös yhdistää kaksi eriväristä lankaa toisiinsa, ja lopputuloksena saat eläväisen ja tuplasti värikkäämmän jäljen. Sukkalangat sopivat myös nimestään huolimatta kauniisiin puseroihin, pipoihin sekä huiveihin.

Kampalanka on suomalainen 100 % villalanka, joka kuuluu dyecat STUDIOn ylellisimpiin lankapohjiin. Käsinvärjätty kampalanka on erittäin pehmeä ja lämmin kotimainen lanka, joka soveltuu erinomaisesti myös herkälle iholle. Materiaali: 100 % suomalainen lampaanvilla.

Muhkean olomuotonsa ansiosta hahtuvalanka on mukava ja helppo neuloa, minkä takia se sopiikin erinomaisesti myös aloittaville käsityönystäville. Pehmeän pörröinen hahtuvalanka sopii erinomaisesti trendikkäisiin muhkupipoihin, kaulureihin, neulepuseroihin sekä takkeihin. Hahtuvalanka on 100 % suomalaista villaa, joka värjätään käsin Lahdessa.

Riittoisa lankalankku sisältää herkullisesti toisiinsa sointuvan valikoiman dyecat STUDIOn käsinvärjättyjä lankoja.

Vie neulominen uusiin ulottuvuuksiin persoonallisilla silmukkamerkeillä.