Paperitapetin asennus ja paperitapetilla tapetointi mielletään usein haastavaksi hommaksi, tosin aivan turhaan. Nyt on hyvä hetki uudistaa kodin ilme ja tilata suosikkitapettisi Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan valikoimasta!

Paperitapetin asennus poikkeaa jonkin verran tavallisella tapetilla tapetoinnista, ja siksi tapetointiohjeisiin kannattaa perehtyä jo ennen työhön ryhtymistä. Katso video alta ja lue vaiheohjeet!

Paperitapetin asennus – tarvikkeet:


  Näin onnistut paperitapetin asennuksessa

  Ennen tapetointia

  1. Valmistele tapetoitava seinä. Täytä ja hio kaikki kolot ja painaumat niin, että pinta on tasainen.
  2. Kytke huoneen sähköt pois sulaketaulusta. Irrota pistorasioiden ja valokatkaisijoiden kannet. Irrota listat, jos ne irtoavat vaivatta.
  3. Varmista ennen tapetointia, että tapettirulliin merkitty mallinumero vastaa tilaamaasi tuotetta, ja rulliin merkityt painosnumerot ovat samat.
  4. Sekoita paperitapetille soveltuva liisteri valmistajan ohjeen mukaisesti. Perinteinen tapettiliisteri sekoitetaan veteen mieluiten noin puoli vuorokautta ennen käyttöä.
  5. Merkitse seinään vatupassin avulla pystysuora apulinja, jotta saat ensimmäisen tapettivuodan suoraan. Mittaa seinän korkeus.

   Vuotien leikkaaminen

   1. Avaa tapettirulla tapetointipöydälle kuviopuoli alaspäin. Leikkaa ensimmäinen vuota noin 5–10 cm seinän mittaa pidemmäksi.
   2. Leikkaa seuraavat 3–4 vuotaa valmiiksi kuviokohdistus huomioiden. Jätä vuodat 5–10 cm seinän mittaa pidemmiksi.
   3. Pinoa vuodat tapetointipöydälle limittäin. Merkitse vuotien yläreunat kynällä.

    Paperitapetin liisteröinti

    1. Levitä liisteri liisteriharjalla tasaisesti tapettivuodan taustapuolelle. Pidä vuodasta lujasti kiinni, jottei se pääse liikkumaan tapetointipöydällä.
    2. Liisteröi yksi vuota kerrallaan. Taittele liisteröity vuota molemmista päistä ja anna vettyä 1–2 minuuttia.

     Tapetin kiinnittäminen seinälle

     1. Nosta liisteröity vuota varovasti lähelle seinäpintaa. Avaa ylempi taitos ja aloita kiinnittäminen käsin vuodan yläosasta seinään piirrettyä apuviivaa hyödyntäen. Avaa alempi taitos ja asettele vuodan loppuosa seinään. Käsittele tapettia varovasti, jottei se repeydy.
     2. Kiinnitä tapetti tapettiharjalla kevyesti harjaamalla. Älä käytä muovi- tai metallilastaa. Etene keskeltä reunoille suuntautuvin vedoin ja varmista reunojen kiinnittyminen seinään.
     3. Jos liisteriä joutuu tapetin kuviopuolelle, taputtele se heti pois kuivalla liinalla tai talouspaperilla. Älä hankaa tai käytä kosteaa liinaa.

     Tapetin kuviokohdistus

     1. Seuraavaa vuotaa kiinnittäessäsi kohdista ensin kuviot. Kuviokohdistus onnistuu parhaiten, kun asetat vuodan seinälle mahdollisimman lähelle oikeaa kohtaansa ja liu’utat sen hitaasti paikoilleen. Jos kohdistus ei onnistunut, vuodan voi varovasti irrottaa ja asetella uudestaan. Kiinnitä samoin kuin ensimmäinen vuota.
     2. Asenna tapettivuodat puskusaumalla, eli reunat tiiviisti vastakkain. Jos tapetoit pinkopahville, asenna tapettivuodat limisaumalla aina 1–2 mm edellisen päälle.

      Nurkan ylitys tapetilla

      1. Jatka tapetointia ohjeiden mukaisesti vuota kerrallaan, kunnes seinälle jää enää alle vuodan levyinen tapetoimaton alue ennen nurkkaa.
      2. Aloita nurkan ylitys mittaamalla edellisen vuodan ja kulman välinen etäisyys. Lisää mittaan noin 2–3 cm. Leikkaa pituussuunnassa vuodasta oikeankokoinen kaistale ja kiinnitä seinään.
      3. Jatka tapetointia vuodan toisella puolikkaalla. Muista huomioida kuviokohdistus.

       Tapetoinnin viimeistely

       1. Leikkaa tapetin ylimenevät osat terävällä mattoveitsellä, kun liisteri on kuivahtanut.

       Tutustu koko tapettivalikoimaamme ja uudista kodin ilme!