Nämä lastenkirjat kutsuvat seikkailuun ja opettavat uutta hurmaavien tarinoiden sekä kuvien siivittämänä.

1. Käy Muumilaaksoon

Kahdeksan Muumi-romaania sisältävä pokkariboksi tarjoaa luettavaa hänelle, joka haluaa todella uppoutua klassikkotarinoiden maailmaan. Mitkä lukeutuivatkaan Muumipapan urotöihin ja kuka oli näkymätön lapsi? Näissä tarinoissa riittää pureskeltavaa niin pienille kuin suuremmillekin lukijoille.

2. Mistä jätskiraha tulee?

Natalia Salmela, Jasmin Hamid ja kuvittaja Anna Salmisalo tekevät talouskasvatuksen helpoksi teoksellaan Raha. Missä se kasvaa ja mihin se katoaa. Lapselle kirjoitettu opus tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen lukuhetkeen ja opettavaiseen keskusteluun.

3. Pienelle partiolaiselle

Ulkona odottaa kokonainen maailma, ja Tupu, Hupu ja Lupu ovat valmiina ohjastamaan pientä seikkailijaa. Miten retkeilystä ja luonnosta nautitaan iloisella ja kunnioittavalla tavalla? Tästä teoksesta innostunut pienokainen saa raitista ilmaa ja liikuntaa yllin kyllin.

4. Rakastettuja runoja

Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu on ihanteellinen ensikosketus runouteen. Esimerkiksi "Tunteellinen siili", "Ville ja Valle" sekä "Herra Pii Poo" naurattavat, ihmetyttävät ja koskettavat pientä lukijaa – miten loistava tapa oppia taiteen mahti.

5. Isommille lapsille

Scifi-mestari Ursula K. Le Guinin fantasiasarja Maameren tarinat on nappivalinta esimerkiksi esiteini-ikäisille lukijoille. Suuria teemoja käsittelevä sarja kasvattaa lukijaa kuin huomaamatta, varsinkin iässä, jossa vanhempien luentoja ei millään jaksaisi kuunnella.

6. Vähän vallattomille

Miksei hieman saisi hassutella? Pääsiäisnoidan lapsi Mimosa pistää tuulemaan lastenkodissa, ja pian kaikilla on mukavampaa. Tästä Camilla Mickwitzin teoksesta saattavat aikuiset oppia enemmän kuin lapset.

7. Lukemista treenien väliin

Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä aloittaa kutkuttavan kirjasarjan, jossa kirjallisuus ja urheilu kulkevat käsi kädessä. Kuka tietää, ehkä pieni kiekkoilija innostuu avaamaan oman lukupiirin Kevin Lankisen tyyliin.

8. Salapoliiseille

Paula Norosen Yökoulu tarjoaa turvallista jännitystä nuorikoille. Sarjan ensimmäisessä osassa zombipoika Paavo ja vampyyrityttö Martta yrittävät selvittää kadonneen opettajan mysteerin, mikä voi innostaa lukijaa kehittämään myös omia ongelmanratkaisutaitoja.

9. Ikinuorille

Kukapa ei Peppi Pitkätossua rakastaisi? Tommin ja Annikan kanssa seikkaileva Peppi on ihanan kapinallinen hahmo, jonka rohkeus ja sinnikkyys on tarttuvaa! Mutta varo, meidän muiden ei kannata koettaa nostaa hevosta, vaikka puhtia tuntuisikin riittävän.

20.07.2023