Kukapa ei rakastaisi rentoutumista? Sympaattiset aiheet ja tarttuva riemu ovat muodostuneet ryijytaiteilija Joonas Salon teosten tavaramerkeiksi. Meillä kotona -kaupoissa myynnissä oleva Vapaapäivä-erikoiskokoelma on saanut inspiraationsa niistä hetkistä ja asioista, jotka tekevät juuri vapaapäivistä niin ihania.

Moi Joonas! Mitä kuuluu? 

Hyvää kuuluu! Meillä on juuri muutto ja remontti takana. Nyt on ihanan rauhallista, ja arki alkaa hieman helpottaa. Kevätkin tekee tuloaan, mikäs sen mukavampaa! 

Kerro hieman tästä kokoelmasta. Mikä inspiroi sinua luomaan juuri nämä teokset? 

Kokoelman kantavana teemana on kotoilu ja vapaa-aika. Vaikka tykkään olla menossa ja ihmisten kanssa, tarvitsen aikaa latautumiseen. Kaikki kokoelman ryijyt kuvastavatkin juuri tällaisia hetkiä. Esimerkiksi perheeni mökki Raumalla on minulle tärkeä paikka, ja sieltä ammensin inspiraatiota Kevään lämmin tuuli -ryijyyn. Herkkuhetki-ryijy muistuttaa taas pikaisemmista mutta yhtä arvokkaista latautumishetkistä keskellä päivää.

Kevään lämmin tuuli -ryijy.

Teoksesi ovat värien, huumorin ja pehmeyden juhlaa, ja jo pelkästään teostesi katsomisesta tulee hyvälle mielelle. Onko tämä ollut sinulle tietoinen valinta? 

Asia on juuri noin! Haluan, että töistäni tulee hyvä mieli niin itselleni kuin muillekin. Käsityötekniikka on ohjannut tuftattujen ryijyjeni ulkonäköä, sillä kuvitusten sarjakuvamaisuus ja tietynlainen humoristisuus tuntui alusta alkaen luonnolliselta tyyliltä. Nämä piirteet ovat pysyneet matkassa mukana, mutta tyylini on hioutunut yksityiskohtaisemmaksi. Runsaat värit ovat myös ominaisia tuftatuille teoksilleni – ehkä juuri siinä näkyy häivähdys omaa persoonallisuuttani. 

Onko sinulla suosikkivärejä tai -aiheita teoksissasi? 

Esittävät, mutta yksinkertaisuudessaan jopa abstraktiuteen taittuvat teokset kirkkaissa vastaväreissä ja sävyissä innostavat minua! Vaikka asiakkaani voivatkin antaa minulle aiheita tuftattavaksi, lähden toteuttamaan niitä aina omalla tyylilläni. 

Joonas ja Pehmeät piikit -ryijy.

Jos sinun pitäisi tiivistää oma itsesi ryijyyn, millainen siitä tulisi? 

Joonas-ryijystä tulisi runsas, värikäs ja abstrakti. Se olisi vähän kulmikas ja levittyisi ulospäin. Tai sitten se olisi sipsiryijy – se kuvastaa minun mielitekojani ja parhaita viikonloppujani!

Entä millainen olisi sinun täydellinen vapaapäiväsi? 

Täydellinen vapaapäivä alkaisi kiireettömällä aamulla. Joisin kahvit uuden kotini parvekkeella kevätauringossa, kuten Aamun paras hetki -ryijystäkin voi huomata, ja kävisin lenkillä kivalla polkureitillä. Söisin hyvää ruokaa ja illalla menisin istuskelemaan kavereiden kanssa johonkin – kotona söisin makaronilaatikkoa tai ulkona Harju 8:ssa jonkin kasvisannoksen. Aamu olisi omaa aikaa ja illaksi sitten taas jotain menoa.

Kesä siirtolapuutarhalla -ryijy.

Tutustu Joonas Salon Vapaapäivä-kokoelmaan täällä!