Kun hienopuuseppä Jari Karppinen löysi sukutilan navetan vintiltä vanhan lypsyjakkaran, löytyi samalla esikuva suositulle Lyyti-jakkaralle. Nyt nostalgista Lyytiä on saatavilla useissa eri väreissä, suuremmassa koossa sekä jalopuusta valmistettuna. 

Kaikilla on muistoja jakkaroista. Niistä mummolassa olleista vanhoista pikkutuoleista, joilla oli lapsena kiva keikkua, kiivetä ja leikkiä. Jakkarasta tuli nurin kääntämällä kelkka, joka liukui ihanasti matolla, kunhan sai jonkun vetämään tai työntämään. Ja olihan se kätevä, kun halusi ylettyä yläkaappiin, jossa oli palasokerikulho kahvivieraita odottamassa.

Puinen lypsyjakkara elää ikuisesti

Vaikka aika kuluu ja maailma modernisoituu, kotimainen täyspuinen jakkara ei ole katoamassa minnekään. Siitä pitää huolen hienopuuseppä Jari Karppinen, joka on tuonut ulottuvillemme perinnejakkaran 100 vuoden takaa.

Lyyti-jakkaran tarina alkoi kymmenisen vuotta sitten Jarin löydettyä mummonsa vanhan lypsyjakkaran sukutilan navetan vintiltä. Sen lisäksi, että Jari ihastui jakkaran ulkonäköön ja käytännöllisyyteen, hän näki siinä myös potentiaalisen tuotteen, jolle löytyisi käyttöä nykykodeissakin. Tästä lähti liikkeelle pitkä prosessi täynnä tuotekehitystä, kokeiluja ja erilaisia versioita. Alusta asti tavoitteena oli luoda huonekalu, joka kestäisi esikuvansa tapaan vaikka seuraavat 100 vuotta.

Nyt Lyyti on juuri oikeanlainen, perinteisen puusepäntyön taidonnäyte ja tuulahdus Suomen itsenäisyyden alkuvuosien arkisesta elämästä. Sen muodoissa on kauniita kaaria ja juuri sopivasti romantiikkaa. Värit hehkuvat runsaina aina herkullisista jäätelöpastelleista syksyisiin ruskan sävyihin ja harmaa-asteikolle. Saatavilla on kaiken kaikkiaan 16 erilaista sävyä sekä pintakäsittelemätön, puunvärinen versio, kuten myös astetta kookkaampi Iso-Lyyti.

Sympaattiset jakkarat ovat vuosien varrella löytäneet tiensä paitsi useisiin koteihin myös sydämiin. Monet tuotteeseen ihastuneet ovat päätyneet hankkimaan Lyytin useammassa värissä. Suosiosta kertoo myös se, että Lyyti-jakkaralle on perustettu Facebookiin jopa oma fanisivusto, Lyyti Lypsyjakkara Lovers.

Tutustu Hienopuuseppä Karppisen koko valikoimaan täällä!

Jari on puusepäksi ja hienopuusepäksi kouluttautunut perheenisä Heinolasta. Vuonna 2000 opintojensa jälkeen hän perusti oman yrityksen ja alkoi toteuttaa asiakkailleen tilaustöitä. Karppisen verstas sijaitsee perheen sukutilan vanhassa navetassa, ja hänen ansiostaan järvenrantatilalla työskentelee jo viides sukupolvi.

– Verstaalle ja töihin on aina kiva mennä. Aloitan päivän aamukahvia verstaan pihalla nautiskellen, ympäröivää luontoa ihmetellen. Sen parempaa aloitusta työpäivälle en voisi toivoa.

Karppisen yrityksen keskeinen arvo on kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen. Tuotteiden valmistuksessa pyritään mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen muun muassa suosimalla lähellä tuotettua puuta aina kun mahdollista. Jari myös istuttaa uusia puita sitä mukaa kuin puutavaraa kuluu Lyytien valmistukseen.